Jak Zrobić Kremowy Sernik z Dodatkiem Ciasteczek Bez Cukru i Mąki?

sernik z ciasteczkami

Delikatny, jedwabiście gładki i cudownie kremowy – a przy tym bez ani grama cukru czy mąki! Ten sernik z dodatkiem ciasteczek to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy kochają słodkości, ale trzymają się low carb. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować deser, który wygląda jak z luksusowej cukierni, a wpisuje się w Twoje zdrowe nawyki.


Składniki:

100g mąki migdałowej

20g mąki kokosowej

30-40g erytrytolu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 jajko

40g miękkiego masła

wanilia

Masa serowa: 400g serka śmietankowego

125g mascarpone

20-40g erytrytolu

2 większe jajka

łyżka mąki kokosowej (opcjonalnie)

2 kostki gorzkiej czekolady lub takiej bez cukru

Ebooki z przepisami na Wielkanoc

48 pysznych przepisów

pakiet wielkanoc

Przygotowanie:

W misce mieszamy suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, erytrytol, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy jajko, miękkie masło i wanilię – wyrabiamy ciasto. ¾ ciasta wykładamy na spód foremki (20×20 cm) wyłożonej papierem i wypełniamy nim całe dno.

W osobnym naczyniu blendujemy twaróg (lub ulubiony ser do sernika), mascarpone, jajka, erytrytol, wanilię i odrobinę mąki kokosowej, która jest opcjonalna (dodaje słodki posmak i sprawa, iż możecie dodać mniej słodzika). Gotową masę serową wylewamy na spód.

Do reszty przygotowanego wcześniej ciasta dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, formujemy małe ciasteczka i układamy na wierzchu sernika.

Sernik pieczemy przez 15 minut w 175°C (góra-dół), następnie 35–40 minut w 160°C. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Sernik z dodatkiem ciasteczek jest najlepszy jest po schłodzeniu – wtedy jest cudownie kremowy!

Zobacz również artykuł na temat wyboru najlepszego sera do sernika – Od sera do sernika, jaki ser wybrać?

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *