


Delikatny, jedwabiście gładki i cudownie kremowy – a przy tym bez ani grama cukru czy mąki! Ten sernik z dodatkiem ciasteczek to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy kochają słodkości, ale trzymają się low carb. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować deser, który wygląda jak z luksusowej cukierni, a wpisuje się w Twoje zdrowe nawyki.
Składniki:
100g mąki migdałowej
20g mąki kokosowej
30-40g erytrytolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
40g miękkiego masła
wanilia
Masa serowa: 400g serka śmietankowego
125g mascarpone
20-40g erytrytolu
2 większe jajka
łyżka mąki kokosowej (opcjonalnie)
2 kostki gorzkiej czekolady lub takiej bez cukru
Przygotowanie:
W misce mieszamy suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, erytrytol, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy jajko, miękkie masło i wanilię – wyrabiamy ciasto. ¾ ciasta wykładamy na spód foremki (20×20 cm) wyłożonej papierem i wypełniamy nim całe dno.
W osobnym naczyniu blendujemy twaróg (lub ulubiony ser do sernika), mascarpone, jajka, erytrytol, wanilię i odrobinę mąki kokosowej, która jest opcjonalna (dodaje słodki posmak i sprawa, iż możecie dodać mniej słodzika). Gotową masę serową wylewamy na spód.
Do reszty przygotowanego wcześniej ciasta dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, formujemy małe ciasteczka i układamy na wierzchu sernika.
Sernik pieczemy przez 15 minut w 175°C (góra-dół), następnie 35–40 minut w 160°C. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Sernik z dodatkiem ciasteczek jest najlepszy jest po schłodzeniu – wtedy jest cudownie kremowy!
Zobacz również artykuł na temat wyboru najlepszego sera do sernika – Od sera do sernika, jaki ser wybrać?
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
