Czekoladowy keto pudding chia w połączeniu z owocami i chrupiącymi migdałami = deser idealny😍 Tylko kilka składników wystarczy, aby przygotować to pyszne danie.
Składniki:
200ml napoju migdałowego lub mleka kokosowego
3 łyżki nasion chia
20g odżywki białkowej waniliowej
15g gorzkiej czekolady 74%
30g mrożonych owoców
10g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy szklankę napoju migdałowego i dodajemy gorzką czekoladę w kawałkach. Całość podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Jeśli chcecie podnieść zawartość tłuszczu zamiast napoju migdałowego można użyć mleka kokosowego.
Do nadal ciepłej mieszanki czekoladowej dodajemy 3-4 łyżki nasion chia , im więcej nasion dodacie tym gęstszy otrzymacie pudding. Następnie trochę odżywki białkowej o smaku waniliowym dla podniesienia zawartości białka i mieszamy. Całość przelewamy do pucharka i odstawiamy na około 2 godziny lub na całą noc, aby nasiona napęczniały.
Na końcu dodajemy trochę owoców – u mnie są to mrożone borówki oraz porzeczki a także trochę płatków migdałowych.
Zobacz wykonanie tego przepisu Keto pudding chia krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 472 | BIAŁKO: 27g | TŁUSZCZ: 31g | WĘGLOWODANY: 19g | WĘGLOWODANY NETTO: 7g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników