![zupa lasagne](https://tlustegary.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_2920-576x1024.jpeg)
![zupa lasagne](https://tlustegary.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_2946-1-576x1024.jpeg)
Bardzo prosta w przygotowaniu zupa lasagne, czyli wersja popularnego i pysznego dania. Przygotujemy ją w wersji niskowęglowodanowej, bez dodatku pszennego makaronu.
Składniki:
400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
100g cebuli
250g cukinii
300ml bulionu drobiowego lub wołowego
300ml wody
20g masła klarowanego
340g sosu pomidorowego
130g serka śmietankowego typu cream cheese
60g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia niewielkiej cebuli na mniejsze kawałki. Następnie potrzebujemy większą cukinię, którą kroimy na długie pasy, pozostawiamy jedynie pestki. Powstanie mam w ten sposób warzywny makaron.
Wszystko przygotujemy dalej w jednym większym garnku. Rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i na gorący tłuszcz przekładamy cebulę. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy mielone mięso. Może być wieprzowe, wołowe lub połączenie obu. Smażymy rozdzielając co jakiś czas, aż przestanie być surowe. Dodajemy słoik passaty pomidorowej, około 300 ml rosołu drobiowego lub wołowego, tyle samo wody. Doprawiamy suszonym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Mieszamy całość i pod przykryciem gotujemy zupę przez około 20 min od zagotowania.
Do gorącej zupy przekładamy serek śmietankowy typu cream cheese, który trochę zagęści zupę. Pod wpływem temperatury rozpuści się. Jak lasagne to jest nam potrzebny również makaron – wcześniej pokroiliśmy cukinię na długie paski i teraz jest czas na jej dodanie. Na początku może wydawać się dosyć sztywna, jednak gdy przez kolejne 5 minut będziemy gotować zupę, cukinia zmięknie. Próbujemy i doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Pozostało nam już tylko nałożenie zupy na talerz. Dodałam jeszcze trochę tartego sera mozzarella i posiłek mamy już gotowy.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na całość:
KALORIE: 1845 | BIAŁKO: 110g | TŁUSZCZ: 140g | WĘGLOWODANY: 38g | WĘGLOWODANY NETTO: 26g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników