ŻUREK WIELKANOCNY

Przepis na smaczny i prosty żurek wielkanocny z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Idealny na Wielkanoc, nie tylko dla osób na diecie KETO lub LOW CARB.

ŻUREK WIELKANOCNY

Ilość porcji:

8

porcji
Kalorie:

423

kcal
Czas przygotowania:

25

minut
Czas gotowania:

60

minut

Zamiast zakwasu na żurek możesz użyć kiszonych ogórków. Szczegóły poniżej.

Składniki

  • 200g boczku

  • 100g kiełbasy

  • 4 ząbki czosnku

  • 150g cebuli

  • 5 jajek

  • 1l rosołu lub wywaru z kości

  • 4 białe kiełbasy ok 450g

  • łyżeczka majeranku

  • łyżeczka czosnku w płatkach

  • 480ml zakwasu na żurek

  • sól, pieprz

  • 200ml kwaśnej śmietany

  • natka pietruszki

Wskazówki

  • Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Może być również boczek wędzony.
  • Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w grubszą kostkę. Czosnek i cebule kroimy w piórka. Do podsmażonego boczku dokładamy kiełbasę, czosnek oraz cebulę i smażymy dalej około 10 minut.
  • 5 jajek gotujemy na twardo.
  • Do większego garnka wlewamy około jednego litra rosołu lub wywaru z kości. Doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy 4 białe kiełbasy i gotujemy około 15 minut pod przykryciem. W kolejnym kroku wyjmujemy ugotowane kiełbasy i przekładamy na talerz, aby wystygły. Do garnka dodajemy podsmażony boczek z kiełbasą oraz przyprawy: łyżeczkę majeranku, łyżeczkę czosnku w płatkach oraz dolewamy zakwas na żurek. Ja używam Żurku Śląskiego kupionego w Auchan, pojemność 480ml. Nie wlewam całej butelki a jedynie płyn. Mąka zostaje w butelce. W ten sposób nie dokładamy niepotrzebnych węglowodanów do zupy a smak jest w zakwasie. Przykrywam całość pokrywką i gotuję na małej mocy około 25-30 minut. Zamiast zakwasu na żurek można użyć 150g zmiksowanych na gładki mus ogórków kiszonych oraz dolać około 150 ml soku z tych ogórków o smaku.
  • Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy na pół.
  • Z białej kiełbasy zdejmujemy skórę i kroimy w plastry. Następnie dokładamy ją do gotującej się zupy.
  • W kolejnym kroku w mniejszym naczyniu mam 200ml kwaśnej śmietany 30%. Dodaję do niej 2 łyżki wazowe gorącej zupy i mieszam. Następnie przelewam zawartość do garnka. Dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję jeszcze około 5 minut i zupa jest gotowa.
  • Przelewam na talerz, dodaję po jednym jajku oraz dekoruję natką pietruszki.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO na 1 z 8 porcji:

  • KALORIE: 423| BIAŁKO: 20.2g | TŁUSZCZ: 35.2g | WĘGLOWODANY: 6g | WĘGLOWODANY NETTO: 5.5g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *