
Keto wuzetka to pyszne czekoladowe ciasto z jasnym kremem i polewą. Przygotujesz je w wersji bez cukru i białej mąki. Jeden duży kawałek ma tylko 2g węglowodanów netto. Zobacz poniżej jak je przygotować.
Składniki:
3 jajka
40g mąki kokosowej
80g masła lub oleju kokosowego
15g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
50-100 ml wody
aromat waniliowy lub śmietankowy
10g żelatyny plus 50 ml wody
250g serka śmietankowego
100ml śmietanki 30%
erytrytol
20g czekolady 74%
15g oleju kokosowego
Przygotowanie:
Zaczynamy od uruchomienia piekarnika i nastawienia temperatury 180 stopni C, opcja grzania góra- dół. Ciemne ciasto przygotujemy w jednym naczyniu. Potrzebujemy jajek, mąki kokosowej, erytrytolu lub innego słodzika. Ja dałam 2 łyżki ale to zależy jak słodkie ciasta lubicie. Dalej czas na ciemne kakao bez dodatku cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, trochę soli i aromat waniliowy lub śmietankowy. Zaczynamy mieszać i dodajemy tłuszcz. Może to być rozpuszczone masło, masło klarowane lub olej kokosowy. Ciasto będzie gęstnieć, gdyż mąka kokosowa wchłania wilgoć. Dodajemy stopniowo trochę wody, aby uzyskać lejące ciasto. Jej ilość zależy od chłonności waszej mąki, więc można dać 50 a nawet 100ml wody. Ciasto pieczemy w prostokątnej formie, którą wykładamy wilgotnym papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na około 30-35 minut, 180 stopni C, do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Gdy ciasto będzie całkowicie zimne kroimy je na pół.
Przygotowanie kremu: zaczynamy od zalania łyżeczki żelatyny około 50ml wody, mieszamy chwilę i odstawiamy do czasu aż napęcznieje. W tym czasie łączymy w większej misie serek śmietankowy twarogowy mielony, słodką śmietankę i trochę erytrytolu w pudrze. Miksujemy przez chwilę, aż masa będzie puszysta. Możecie również przygotować krem w wersji bezmlecznej używając kremu kokosowego. Pod koniec dodajemy przygotowaną wcześniej żelatynę. Dzięki krem krem uzyska odpowiednią konsystencję po schłodzeniu. Spód ciasta umieszczamy ponownie w formie i wykładamy przygotowany krem. Wyrównujemy całość i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, aby krem się zsiadł.
Przygotowanie polewy: w garnuszku rozpuszczamy trochę gorzkiej czekolady z olejem kokosowym. Chłodne ciasto dekorujemy polewą. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/4 porcji:
KALORIE: 550 | BIAŁKO: 15g | TŁUSZCZ: 51g | WĘGLOWODANY: 6g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników
2 Responses
Hej ☺️ jakiej wielkości blaszka? 😁
15x15cm