

Czy kiedykolwiek myśleliście, że można połączyć delikatną cukinię z intensywną czekoladą? To nietypowe połączenie składników tworzy idealne, wilgotne brownie, które zachwyci każde podniebienie. W tym przepisie odkryjecie, jak prosty proces przygotowania może prowadzić do powstania wyjątkowo smacznego i zdrowego deseru, który jest jednocześnie niskowęglowodanowy.
Składniki:
1 cukinia
4 jajka
20g gorzkiego kakao
50g mąki migdałowej
3-4 łyżka słodzika np. erytrytol
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
50g czekolady bez cukru lub gorzkiej powyżej 70%
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od starcia średniej cukinii na tarce. Następnie solimy ją i odstawiamy na około 10-15, aby puściła sok. W tym czasie przygotujemy ciasto, do większej miski wbijamy jajka, dodajemy 3-4 łyżki słodzika np. erytrytolu, płynny tłuszcz np. olej kokosowy lub masło i wszystko razem miksujemy przez chwilę.
Jak brownie to musi być też oczywiście czekolada, połowę tabliczki czekolady bez cukru siekamy na mniejsze kawałki. Można też użyć czekolady gorzkiej o zawartości kakao powyżej 70%.
Do masy jajecznej dodajemy następnie suche składniki: kakao, proszek do pieczenia, mąkę migdałową i po raz ostatni już miksujemy. Do otrzymanej masy przekładamy dobrze odciśniętą cukinię a także rozdrobnioną przed chwilą czekoladę. Delikatnie mieszamy całość, aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą. Tak przygotowane ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, opcja grzania góra- dół, po czym obniżamy temperaturę do 160 stopni C. Pieczemy przez około 45-50 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyciągamy je z formy i studzimy dalej najlepiej na kratce. Wystudzone ciasto kroimy i już możemy zjadać.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na około 10 porcji:
KALORIE: 1239 | BIAŁKO: 45g | TŁUSZCZ: 97g | WĘGLOWODANY: 45g | WĘGLOWODANY NETTO: 33g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników
6 Responses
Jakiej foremki użyć, o jakich wymiarach?
W przepisie jest foremka o wymiarach 12x21cm
Dobry wieczór, czy można jednak wagowo lub objętościowo określić ilość cukinii?
Mam cukinię z własnego ogrodu, która dorasta do ogromnych rozmiarów i sądzę, że taka “średnia” będzie nadal dużo większa niż sklepowa…
Około 300-350g cukinii
Zrobiłam z małymi modyfikacjami, wyszło przepyszne! Bardzo dziękuję za przepis
Brownie naprawdę wspaniałe. Znika w oka mgnieniu.