Dzisiaj mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – pyszne chlebki z awokado, które świetnie sprawdzą się jako zdrowa baza do kanapek. Są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.
Składniki:
1 awokado
1 jajko
200g serka wiejskiego
Przyprawy np. suszony czosnek i pomidory
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania składników. Potrzebujemy jedno dojrzałe awokado – wybierajcie te, które są miękkie, ale nie za bardzo. Miąższ awokado umieszczamy w naczyniu malaksera. Następnie dodajemy jedno całe jajko oraz opakowanie serka wiejskiego. To połączenie sprawi, że nasze placuszki będą również bogate w białko.
Teraz czas na przyprawy. Dodajemy trochę suszonego czosnku i pomidorów, które nadadzą placuszkom wyjątkowego aromatu. Możecie też dodać swoje ulubione przyprawy – odrobina papryki czy ziół prowansalskich też będzie świetnie pasować. Wszystko miksujemy przez chwilę, aż uzyskamy jednolitą masę.
Gotową masę wykładamy za pomocą łyżki na papier do pieczenia lub matę silikonową, formując placuszki. Z podanych składników wyjdzie około pięć porcji. Upewnijcie się, że placuszki są równej wielkości, aby równomiernie się upiekły. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 20-25 minut, z opcją grzania góra-dół. Są gotowe, gdy nabiorą lekko złocistego koloru. Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i dajemy im chwilę przestygnąć.
Placuszki świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Na szybko polecam rukolę i wędzonego łososia. Możecie też dodać pomidory, podsmażony boczek czy świeże zioła. To idealna opcja na lekkie, ale sycące śniadanie.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/5 porcji:
KALORIE: 100 | BIAŁKO: 6g | TŁUSZCZ: 7g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników