
Keto brownie z malinami to szybkie ciasto, które przygotujesz dosłownie z kilku składników. Idealne na ciepło, jak również można przygotować większą porcję na kolejny dzień.
Składniki:
4 jajka
100g serka mascarpone
łyżeczka kakao
30g odżywki białkowej waniliowej
100g malin
Polewa: łyżeczka masła orzechowego
łyżeczka mascarpone
woda dla uzyskania odpowiedniej konsystencji
Przygotowanie:
Wszystko przygotujemy w jednym naczyniu. Wbijamy do niego jajka, następnie dodajemy mascarpone, może być również serek z wiaderka lub w wersji bezmlecznej śmietany kokosowej, łyżeczkę kakao albo oraz odżywkę białkową o smaku waniliowym. Czyli łącznie 4 składniki, z których powstanie nasze ciasto. Będę piekła je w 2 dwóch foremkach, które smaruję tłuszczem i wylewam ciasto. Na końcu są potrzebne jeszcze owoce- np. mrożone maliny, które układamy na wierzchu.
Ciasto pieczemy w 180°C przez około 25-30 minut, opcja grzania góra-dół. Po upieczeniu chwilę studzimy i deser jest gotowy. Ciasto można również upiec w airfryier, z tym ze skracamy czas pieczenia o kilka minut.
Polewa to wymieszane masło orzechowe z mascarponie i woda dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dla dekoracji można jeszcze dodać trochę gorzkiej czekolady.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO 1 z 2 porcji bez polewy:
KALORIE: 471 | BIAŁKO: 31g | TŁUSZCZ: 35g | WĘGLOWODANY: 9g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników