Zapraszam na alternatyw臋 dla tradycyjnej lazanii – lazania z patelni w wersji keto. Zamiast tradycyjnego makaronu u偶yjemy makaronu konjac, kt贸ry doskonale zast臋puje klasyczne p艂atki makaronowe. Keto lazania z patelni jest pe艂na smaku i aromatu dzi臋ki bogatej warstwie mi臋sa mielonego z sosem pomidorowym, warzyw i zi贸艂. Ca艂o艣膰 dope艂nia beszamel, oczywi艣cie w wersji niskow臋glowodanowej.
Sk艂adniki:
2 艂odygi selera naciowego
1 wi臋ksza cebula
艂y偶ka smalcu
2 z膮bki czosnku
400g mi臋sa mielonego wo艂owo-wieprzowego
400ml passaty pomidorowej
przyprawy: 艂y偶eczka suszonej bazylii, czosnku nied藕wiedziego, oregano i s艂odkiej papryki
opakowanie makaronu konjac lasagne
30g sera tartego mozzarella
Sos:
150ml 艣mietanki 30%
100g serka 艣mietankowego naturalnego
s贸l, pieprz troch臋 ga艂ki muszkato艂owej
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sk艂adnik贸w. B臋d膮 nam potrzebne 2 艂odygi selera naciowego, kt贸re kroimy, nast臋pnie jedna wi臋ksza cebula lub dwie mniejsze, kt贸re kroimy drobniej. Wszystko przygotujemy dalej na jednej patelni. Rozpuszczamy na niej 艂y偶k臋 smalcu i dodajemy wcze艣niej pokrojone warzywa. Podsma偶amy oko艂o 4-5 minut, po czym na patelni l膮duj膮 dwa przeci艣ni臋te przez prask臋 z膮bki czosnku. Trzymamy ca艂o艣膰 na patelni oko艂o minut臋, mieszaj膮c i聽dodajemy mi臋so. Podsma偶amy rozrabiaj膮c w mi臋dzyczasie, a偶 przestanie by膰 surowe. Dolewamy passat臋 pomidorow膮 i doprawiamy przyprawami do smaku. Po wymieszaniu podsma偶amy chwil臋, a偶 p艂yn si臋 zredukuje. 聽W mi臋dzyczasie przygotujemy nasz beszamel.
W niewielkim garnuszku umieszczamy wszystkie sk艂adniki. Podgrzewamy ca艂o艣膰 na 艣redniej mocy, mieszaj膮c co jaki艣 czas, a偶 masa b臋dzie g艂adka. Z czasem zacznie g臋stnie膰 i to jest znak, 偶e nas sos jest gotowy.
Makaron konjac p艂uczemy dwukrotnie i nast臋pnie uk艂adamy na wcze艣niej przygotowanym mi臋sie. Ca艂o艣膰 zalewamy beszamelem i rozprowadzamy sos w miar臋 r贸wnomiernie. Pod przykryciem sma偶ymy jeszcze na ma艂ej mocy oko艂o 5 minut, a偶 makaron przejdzie smakiem sosu i beszamelu. Na ko艅cu posypujemy ca艂o艣膰 serem. Ponownie przykrywamy pokrywk膮. Trzymam ca艂o艣膰 w cieple, a偶 ser si臋 艂adnie rozpu艣ci. Dekorujemy listkami bazylii i danie jest gotowe.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO (2-3 porcje):
KALORIE: 1826 | BIA艁KO: 102g | T艁USZCZ: 140g | W臉GLOWODANY: 39g | W臉GLOWODANY NETTO: 16g
*MAKRO mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od u偶ytych sk艂adnik贸w