Szybka i pyszna keto lazania z patelni – odkryj nowy spos贸b na ulubione danie

keto lazania z patelni

Zapraszam na alternatyw臋 dla tradycyjnej lazanii – lazania z patelni w wersji keto. Zamiast tradycyjnego makaronu u偶yjemy makaronu konjac, kt贸ry doskonale zast臋puje klasyczne p艂atki makaronowe. Keto lazania z patelni jest pe艂na smaku i aromatu dzi臋ki bogatej warstwie mi臋sa mielonego z sosem pomidorowym, warzyw i zi贸艂. Ca艂o艣膰 dope艂nia beszamel, oczywi艣cie w wersji niskow臋glowodanowej.

Sk艂adniki:

2 艂odygi selera naciowego

1 wi臋ksza cebula

艂y偶ka smalcu

2 z膮bki czosnku

400g mi臋sa mielonego wo艂owo-wieprzowego

400ml passaty pomidorowej

przyprawy: 艂y偶eczka suszonej bazylii, czosnku nied藕wiedziego, oregano i s艂odkiej papryki

opakowanie makaronu konjac lasagne

30g sera tartego mozzarella

Sos:

150ml 艣mietanki 30%

100g serka 艣mietankowego naturalnego

s贸l, pieprz troch臋 ga艂ki muszkato艂owej

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sk艂adnik贸w. B臋d膮 nam potrzebne 2 艂odygi selera naciowego, kt贸re kroimy, nast臋pnie jedna wi臋ksza cebula lub dwie mniejsze, kt贸re kroimy drobniej. Wszystko przygotujemy dalej na jednej patelni. Rozpuszczamy na niej 艂y偶k臋 smalcu i dodajemy wcze艣niej pokrojone warzywa. Podsma偶amy oko艂o 4-5 minut, po czym na patelni l膮duj膮 dwa przeci艣ni臋te przez prask臋 z膮bki czosnku. Trzymamy ca艂o艣膰 na patelni oko艂o minut臋, mieszaj膮c i聽dodajemy mi臋so. Podsma偶amy rozrabiaj膮c w mi臋dzyczasie, a偶 przestanie by膰 surowe. Dolewamy passat臋 pomidorow膮 i doprawiamy przyprawami do smaku. Po wymieszaniu podsma偶amy chwil臋, a偶 p艂yn si臋 zredukuje. 聽W mi臋dzyczasie przygotujemy nasz beszamel.

W niewielkim garnuszku umieszczamy wszystkie sk艂adniki. Podgrzewamy ca艂o艣膰 na 艣redniej mocy, mieszaj膮c co jaki艣 czas, a偶 masa b臋dzie g艂adka. Z czasem zacznie g臋stnie膰 i to jest znak, 偶e nas sos jest gotowy.

Makaron konjac p艂uczemy dwukrotnie i nast臋pnie uk艂adamy na wcze艣niej przygotowanym mi臋sie. Ca艂o艣膰 zalewamy beszamelem i rozprowadzamy sos w miar臋 r贸wnomiernie. Pod przykryciem sma偶ymy jeszcze na ma艂ej mocy oko艂o 5 minut, a偶 makaron przejdzie smakiem sosu i beszamelu. Na ko艅cu posypujemy ca艂o艣膰 serem. Ponownie przykrywamy pokrywk膮. Trzymam ca艂o艣膰 w cieple, a偶 ser si臋 艂adnie rozpu艣ci. Dekorujemy listkami bazylii i danie jest gotowe.

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO (2-3 porcje):

KALORIE: 1826 | BIA艁KO: 102g | T艁USZCZ: 140g | W臉GLOWODANY: 39g | W臉GLOWODANY NETTO: 16g

*MAKRO mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od u偶ytych sk艂adnik贸w



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy si臋 razem wirtualnej kawy

Postaw mi kaw臋 na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *