
Czy kiedykolwiek marzyłeś/aś o smacznym, zdrowym chlebie, który zachowa świeżość przez kilka dni? Oto przepis, który spełni Twoje oczekiwania! Nowy przepis na chleb KETO nie tylko pozwoli Ci cieszyć się ulubionym pieczywem, ale również doda energii i pomoże utrzymać niski poziom węglowodanów.
Składniki:
4 jajka
100g sera tartego cheddar
150g majonezu
25g babki jajowatej
25g siemię lniane odtłuszczone
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Zaczynamy od umieszczenia w misie mokrych składników: 4 jajek w temperaturze pokojowej, w kolejnym kroku dodajemy ser, majonez i oliwę. Później dodajemy suche składniki. Nie dodajemy już soli, gdyż ser i majonez są już słone. Całość miksujemy do połączenia składników, można też ręcznie, nie jest potrzebny mikser. Masa w trakcie zacznie gęstnieć. Gotową przekładamy do foremki wyłożonej do papierem do pieczenia o wymiarach mierzonych na górze foremki 21×11.5cm. Jeśli masa wyjdzie za gęsta, można dodać trochę wody. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy tak przygotowaną foremkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45-60 minut w opcji grzania termoobiegu.
Można również z przygotowanej masy upiec bułeczki, tylko czas pieczenia będzie krótszy. Po tym czasie studzimy chleb przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20 minut. Jeszcze lekko ciepły wyjmujemy z formy na kratkę, aby wystygł do końca. Kroimy dopiero jak będzie całkowicie zimny. Przechowujemy go pierwszego dnia w temperaturze pokojowej zawinięty w torebkę papierową, później chowamy do lodówki. Można tez poporcjować i zamrozić.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1953 | BIAŁKO: 65g | TŁUSZCZ: 178g | WĘGLOWODANY: 16g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników