Szybka i pyszna keto lazania z patelni – odkryj nowy sposób na ulubione danie

keto lazania z patelni

Zapraszam na alternatywę dla tradycyjnej lazanii – lazania z patelni w wersji keto. Zamiast tradycyjnego makaronu użyjemy makaronu konjac, który doskonale zastępuje klasyczne płatki makaronowe. Keto lazania z patelni jest pełna smaku i aromatu dzięki bogatej warstwie mięsa mielonego z sosem pomidorowym, warzyw i ziół. Całość dopełnia beszamel, oczywiście w wersji niskowęglowodanowej.

Składniki:

2 łodygi selera naciowego

1 większa cebula

łyżka smalcu

2 ząbki czosnku

400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

400ml passaty pomidorowej

przyprawy: łyżeczka suszonej bazylii, czosnku niedźwiedziego, oregano i słodkiej papryki

opakowanie makaronu konjac lasagne

30g sera tartego mozzarella

Sos:

150ml śmietanki 30%

100g serka śmietankowego naturalnego

sól, pieprz trochę gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania składników. Będą nam potrzebne 2 łodygi selera naciowego, które kroimy, następnie jedna większa cebula lub dwie mniejsze, które kroimy drobniej. Wszystko przygotujemy dalej na jednej patelni. Rozpuszczamy na niej łyżkę smalcu i dodajemy wcześniej pokrojone warzywa. Podsmażamy około 4-5 minut, po czym na patelni lądują dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Trzymamy całość na patelni około minutę, mieszając i dodajemy mięso. Podsmażamy rozrabiając w międzyczasie, aż przestanie być surowe. Dolewamy passatę pomidorową i doprawiamy przyprawami do smaku. Po wymieszaniu podsmażamy chwilę, aż płyn się zredukuje.  W międzyczasie przygotujemy nasz beszamel.

W niewielkim garnuszku umieszczamy wszystkie składniki. Podgrzewamy całość na średniej mocy, mieszając co jakiś czas, aż masa będzie gładka. Z czasem zacznie gęstnieć i to jest znak, że nas sos jest gotowy.

Makaron konjac płuczemy dwukrotnie i następnie układamy na wcześniej przygotowanym mięsie. Całość zalewamy beszamelem i rozprowadzamy sos w miarę równomiernie. Pod przykryciem smażymy jeszcze na małej mocy około 5 minut, aż makaron przejdzie smakiem sosu i beszamelu. Na końcu posypujemy całość serem. Ponownie przykrywamy pokrywką. Trzymam całość w cieple, aż ser się ładnie rozpuści. Dekorujemy listkami bazylii i danie jest gotowe.

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO (2-3 porcje):

KALORIE: 1826 | BIAŁKO: 102g | TŁUSZCZ: 140g | WĘGLOWODANY: 39g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *