
Zapraszam na alternatywę dla tradycyjnej lazanii – lazania z patelni w wersji keto. Zamiast tradycyjnego makaronu użyjemy makaronu konjac, który doskonale zastępuje klasyczne płatki makaronowe. Keto lazania z patelni jest pełna smaku i aromatu dzięki bogatej warstwie mięsa mielonego z sosem pomidorowym, warzyw i ziół. Całość dopełnia beszamel, oczywiście w wersji niskowęglowodanowej.
Składniki:
2 łodygi selera naciowego
1 większa cebula
łyżka smalcu
2 ząbki czosnku
400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
400ml passaty pomidorowej
przyprawy: łyżeczka suszonej bazylii, czosnku niedźwiedziego, oregano i słodkiej papryki
opakowanie makaronu konjac lasagne
30g sera tartego mozzarella
Sos:
150ml śmietanki 30%
100g serka śmietankowego naturalnego
sól, pieprz trochę gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania składników. Będą nam potrzebne 2 łodygi selera naciowego, które kroimy, następnie jedna większa cebula lub dwie mniejsze, które kroimy drobniej. Wszystko przygotujemy dalej na jednej patelni. Rozpuszczamy na niej łyżkę smalcu i dodajemy wcześniej pokrojone warzywa. Podsmażamy około 4-5 minut, po czym na patelni lądują dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Trzymamy całość na patelni około minutę, mieszając i dodajemy mięso. Podsmażamy rozrabiając w międzyczasie, aż przestanie być surowe. Dolewamy passatę pomidorową i doprawiamy przyprawami do smaku. Po wymieszaniu podsmażamy chwilę, aż płyn się zredukuje. W międzyczasie przygotujemy nasz beszamel.
W niewielkim garnuszku umieszczamy wszystkie składniki. Podgrzewamy całość na średniej mocy, mieszając co jakiś czas, aż masa będzie gładka. Z czasem zacznie gęstnieć i to jest znak, że nas sos jest gotowy.
Makaron konjac płuczemy dwukrotnie i następnie układamy na wcześniej przygotowanym mięsie. Całość zalewamy beszamelem i rozprowadzamy sos w miarę równomiernie. Pod przykryciem smażymy jeszcze na małej mocy około 5 minut, aż makaron przejdzie smakiem sosu i beszamelu. Na końcu posypujemy całość serem. Ponownie przykrywamy pokrywką. Trzymam całość w cieple, aż ser się ładnie rozpuści. Dekorujemy listkami bazylii i danie jest gotowe.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO (2-3 porcje):
KALORIE: 1826 | BIAŁKO: 102g | TŁUSZCZ: 140g | WĘGLOWODANY: 39g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników