
Niezwykłe keto naleśniki: zdrowe, smaczne i bezglutenowe! Przygotujesz je z 2 składników. Bez dodatku mleka i mąki, te lekkie i sycące naleśniki są doskonałym wyborem na zdrowe śniadanie czy szybki posiłek. Gotowe w kilka minut, sprawią, że danie z ich dodatkiem stanie się prawdziwą przyjemnością.
Składniki na 3-4 sztuki:
2 jajka
3 białka
15-20g agaru
Przygotowanie:
W jednym naczyniu umieszczamy jajka, białka i dosypujemy 15-20g agaru. Im większe będziecie mieli jajka tym więcej agaru należy dodać. Następnie miksujemy za pomocą blendera całość, aż nie będzie grudek. Dalej pozostało nam już tylko usmażenie naleśników. Ja użyłam patelnię o średnicy 25cm. Nie natłuszczałam jej, tylko mocno rozgrzałam. Wylewam porcję ciasta i smażę jak tradycyjne naleśniki. Trzymam tak długo na jednej stronie, aż brzegi zaczną odstawać. Gdy mamy już usmażonego pierwszego naleśnika potarzamy czynność z kolejnymi. Z podanych składników wyjdą 3-4 szt w zależności jak grube będziecie robić.
Moim zdaniem są mniej sprężyste niż te na żelatynie, ale nadal zachowują fason. W smaku czuć taki delikatny posmak agaru- proszku, bardziej przypominają te zrobione na mące bambusowej.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 1 szt:
KALORIE: 60 | BIAŁKO: 4.5g | TŁUSZCZ: 3g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 3.5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników