4 sposoby Jak przygotować Pizze w wersji KETO i LOW CARB

4 keto pizze

Masz ochotę na pizzę, ale nie chcesz jeść tych wszystkich węglowodanów? 🍕 Spokojnie – wcale nie musisz z niej rezygnować! Mam dla Ciebie aż 4 sprawdzone, pyszne sposoby na pizzę w wersji KETO i LOW CARB, które zaspokoją Twoją ochotę na coś serowego i chrupiącego. Każda z nich ma inny spód. Wszystkie są proste do zrobienia, sycące i idealne na obiad, kolację lub imprezę. Która wersja zostanie Twoim nowym faworytem? Sprawdź i wybierz swoją ulubioną!

SKŁADNIKI pizza serowa:

1 jajko

50g sera tartego np. Cheddar

30g sera Grana Padano tartego lub Parmezanu

pieprz

łyżeczka ziół prowansalskich

3 łyżki sosu pomidorowego

2 garście rukoli

20g sera feta

2 suszone pomidory w oleju

2 łyżki oliwy z oliwek

pizza serowa

Jajko, sery oraz przyprawy mieszamy razem. Gotową masę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt pizzy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 15-20 minut, aż wierzch lekko się przyrumieni.

Po wyjęciu smarujemy passatą/ sosem pomidorowym/ układamy dodatki i zapiekamy przez jeszcze max 5 minut.

ORIENTACYJNE MAKRO : KALORIE: 685 | BIAŁKO: 36g | TŁUSZCZ: 55g | WĘGLOWODANY: 10g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g

SKŁADNIKI na pizzę na spodzie z kurczaka:

1 jajko

200g mielonego mięsa z kurczaka

100g sera Grana Padano tartego lub Parmezanu

Przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory z cebulą i czosnkiem, przyprawa do kurczaka, suszony czosnek

4 łyżki sosu pomidorowego

30g tartego sera żółtego

kilka plasterków salami

pizza kurczak

W naczyniu łączymy jajko z mięsem, serem oraz przyprawami. Wyrabiamy masę po czym wykładamy ją na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i tworzymy kształt pizzy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-35 minut.

Na podpieczonym spodzie układamy dodatki i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż ser na górze się rozpuści. Dajemy jej chwilę ostygnąć po czym możemy kroić.

ORIENTACYJNE MAKRO : KALORIE: 983 | BIAŁKO: 90g | TŁUSZCZ: 65g | WĘGLOWODANY: 7g | WĘGLOWODANY NETTO: 7g

Pakiet 5ebooków z przepisami plus video

Ponad 90 pysznych przepisów

SKŁADNIKI mini pizze (na 1 sztukę):

4 plastry salami

10g żółtego sera

łyżka sosu pomidorowego

mały ogórek konserwowy

mini pizze

Zaczynamy od przygotowania blaszki do pieczenia i wyłożenia jej papierem do pieczenia. Następnie układamy na niej plastry salami – po sztuki na jedną pizzę, tak aby nachodziły na siebie lekko. Smarujemy je sosem pomidorowym, posypujemy serem i układamy plasterki ogórka.

Tak przygotowane mini pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 10-12 minut aż ładnie się przypieką.

ORIENTACYJNE MAKRO : KALORIE: 110 | BIAŁKO: 5g | TŁUSZCZ: 9g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g

SKŁADNIKI pizza z patelni:

2 białka jajka

20g sera tartego mozzarella

5g babki jajowatej lub siemienia lnianego/ mąki kokosowej

przyprawy np. łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem

Dodatki: 50g passaty pomidorowej

30g seta tartego mozzarella

20g kabanosów

10g oliwek

5g cebuli dymki

2 łyżki oliwy

pizza z patelni

W misce łączymy białka, mozzarellę, babkę jajowatą i przyprawy – masa szybko gęstnieje. Wylewamy ją na natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron.

Następnie smarujemy sosem, posypujemy serem i dodajemy ulubione dodatki – u mnie kabanosy, oliwki i dymka. Przykrywamy i podgrzewamy, aż ser się roztopi. Gotową pizzę dekorujemy bazylią i polewamy oliwą z oliwek.

ORIENTACYJNE MAKRO z dodatkami: KALORIE: 492 | BIAŁKO: 27g | TŁUSZCZ: 40g | WĘGLOWODANY: 7g | WĘGLOWODANY NETTO: 1.5g *MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników

Zobacz wykonanie tych przepisów krok po kroku w postaci filmu:



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *