Przygotuj Zdrową Wersję Bounty z Truskawkami

baton bounty z truskawkami

Lubisz batony Bounty, ale unikasz cukru i przetworzonej żywności? Mam dla Ciebie coś lepszego! Dziś pokażę, jak zrobić zdrowszą, domową wersję Bounty – z dodatkiem truskawek! To idealne połączenie kremowego kokosa, owocowej świeżości i delikatnej czekolady, a do tego bez cukru, glutenu i zbędnych dodatków.


Składniki:

150g truskawek

100g wiórków kokosowych

50g jogurtu

1-2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika

100g gorzkiej czekolady plus łyżka oleju kokosowego

Pakiet 5ebooków z przepisami plus video

Ponad 90 pysznych przepisów

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania masy, do której potrzebujemy trochę świeżych truskawek, wiórków kokosowych, jogurtu naturalnego, może być też np. grecki, a na końcu dodajemy 1-2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika. Jego ilość zależy jak słodkie batony chcecie uzyskać. Całość miksujemy najlepiej w malakserze przez 2-3 minuty, można również w mocnym blenderze. Gdy masa jest już gotowa, przekładamy ją do mini foremek. Ja swoją foremkę kupiłam w Action. Całość lekko wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na około 3-5 godzin, można również na całą noc. 

Czekoladową polewę, w których będziemy je obtaczać zrobimy z gorzkiej czekolady połączonej z olejem kokosowym. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zamiast gorzkiej czekolady można użyć również takiej w wersji bez cukru.

Zamrożone batony wyjęte z foremki zanurzamy w jeszcze lekko ciepłej czekoladzie. Robimy to dosyć sprawnie, gdyż polewa dosyć szybko zastyga na batonach za sprawą dodanego oleju kokosowego. Batony odkładamy na bok i czynność powtarzamy aż wszystkie będzie już w czekoladzie. Po chwili są już gotowe. Przechowujemy je w zamrażalniku i wyjmujemy chwilę przed podaniem.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *