



Lubisz batony Bounty, ale unikasz cukru i przetworzonej żywności? Mam dla Ciebie coś lepszego! Dziś pokażę, jak zrobić zdrowszą, domową wersję Bounty – z dodatkiem truskawek! To idealne połączenie kremowego kokosa, owocowej świeżości i delikatnej czekolady, a do tego bez cukru, glutenu i zbędnych dodatków.
Składniki:
150g truskawek
100g wiórków kokosowych
50g jogurtu
1-2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
100g gorzkiej czekolady plus łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania masy, do której potrzebujemy trochę świeżych truskawek, wiórków kokosowych, jogurtu naturalnego, może być też np. grecki, a na końcu dodajemy 1-2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika. Jego ilość zależy jak słodkie batony chcecie uzyskać. Całość miksujemy najlepiej w malakserze przez 2-3 minuty, można również w mocnym blenderze. Gdy masa jest już gotowa, przekładamy ją do mini foremek. Ja swoją foremkę kupiłam w Action. Całość lekko wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na około 3-5 godzin, można również na całą noc.
Czekoladową polewę, w których będziemy je obtaczać zrobimy z gorzkiej czekolady połączonej z olejem kokosowym. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zamiast gorzkiej czekolady można użyć również takiej w wersji bez cukru.
Zamrożone batony wyjęte z foremki zanurzamy w jeszcze lekko ciepłej czekoladzie. Robimy to dosyć sprawnie, gdyż polewa dosyć szybko zastyga na batonach za sprawą dodanego oleju kokosowego. Batony odkładamy na bok i czynność powtarzamy aż wszystkie będzie już w czekoladzie. Po chwili są już gotowe. Przechowujemy je w zamrażalniku i wyjmujemy chwilę przed podaniem.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
