

Szukasz przepisu na coś pysznego, sycącego i prostego do przygotowania? Mam dla Ciebie idealną propozycję – zapiekankę z szynką i serem! To danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Połączenie delikatnej szynki, ciągnącego się sera i aromatycznych przypraw sprawia, że ta zapiekanka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Co więcej, jej przygotowanie jest szybkie i łatwe, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację w zabiegane dni.
Składniki:
3 jajka
2 łyżki oleju mct/ oliwy z oliwek/ masła
50g papryki
50g sera tartego mozzarella
30g szynki
30g czerwonej cebuli
30g ogórka konserwowego
20g marchwi
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania masy jajecznej – potrzebujemy trzech jajek, które łączymy z przyprawą prowansalską i solą.
Na dno naczynia do zapiekania wylewamy 2 łyżki oleju mct, oliwy z oliwek lub masła. Rozprowadzamy po dnie i wylewamy przed chwilą przygotowane jajka. Teraz czas na dodatki – trochę rozdrobnionej papryki, szynki, czerwonej cebuli, marchewki i ogórka konserwowego. Całość na końcu należy posypać jeszcze obficie serem tartym mozzarella i tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 25 minut opcja grzania góra dół, po czym na zmieniamy na termoobieg i pieczemy kolejne 5-8 minut, aby wierzch stał się bardziej chrupiący. Zapiekanka jest gotowa.
Jest to też świetny sposób na wykorzystanie kawałków wędlin czy warzyw, które zostały nam np. po przygotowaniu innych potraw.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 575 | BIAŁKO: 38g | TŁUSZCZ: 44g | WĘGLOWODANY: 11g | WĘGLOWODANY NETTO: 8g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników