

Szukasz pomysłu na zdrową, prostą i naprawdę smaczną sałatkę? Sałatka brokułowa to połączenie chrupiącego brokuła, jajek na twardo i słonego sera – całość tworzy sycącą, a jednocześnie lekką sałatkę, która świetnie sprawdzi się na lunch, kolację albo jako dodatek do obiadu. Zrobisz ją w 15 minut, z kilku łatwo dostępnych składników. To jedna z tych sałatek, do których chce się wracać!
Składniki:
300g brokuła
3 jajka
150g papryki czerwonej
kilka rzodkiewek ok 150g
150g ogórka
200g sera sałatkowego lub fety
50ml oliwy z oliwek
10ml octu balsamicznego
10ml soku z cytryny
sól, pieprz, suszony czosnek
opcjonalnie prażone nasiona słonecznika lub dyni
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania brokuła podzielonego na różyczki – możesz użyć świeżego lub mrożonego. Gotujemy go na półtwardo, czyli tak al dente, żeby nie stracił koloru i chrupkości. Do tego gotujemy też kilka jajek na twardo.
W tym czasie kroimy warzywa – kawałek czerwonej papryki, kilka rzodkiewek i ogórka. Wszystko drobno, ale bez przesady – niech sałatka ma strukturę.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki: ugotowanego brokuła, warzywa, pokrojone jajka i na końcu słony ser w kostkę – świetnie sprawdzi się ser sałatkowy albo klasyczna feta.
Czas na sos – i to właśnie on robi robotę. Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy trochę octu balsamicznego, soku z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek i świeży koperek, drobno posiekany. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę.
Na koniec możesz dorzucić uprażone pestki słonecznika albo dyni – dodadzą chrupkości i fajnego orzechowego smaku. I gotowe! Sałatka brokułowa jest idealna na lunch, kolację albo jako dodatek do obiadu.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
