Bardzo proste w wykonaniu serowe placuszki z pomidorem, które przygotujesz na śniadanie. Możesz również zabrać je ze sobą do pracy. Świetnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu majonezowo-śmietanowego i ziół.
Składniki:
100g tłustego twarogu
2 jajka
40g tartego cheddara
sól, pieprz
20g cebuli
100g pomidora
10g babki jajowatej
150g śmietany 18%
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy tłusty twaróg, dodajemy całe jajka, trochę tartego sera np. cheddar oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Na desce kroimy kawałek cebuli, dosyć drobno, a następnie będziemy potrzebować jednego średniego pomidora. Kroimy go na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy go w kosteczkę i przekładamy do pozostałych składników.
Gdy mamy już wszystko w jednym naczyniu dosypujemy łyżkę babki jajowatej i mieszamy. Wykładamy ją porcjami na papier do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy w 190°C, opcja grzania góra-dół przez około 20 – 25 minut. Po upieczeniu można od razu zjadać. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub sosem majonezowo – śmietanowym oraz ziołami. Można również je zabrać ze sobą jako posiłek na wynos.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 784 | BIAŁKO: 45g | TŁUSZCZ: 59g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników