KETO CIASTO LEŚNY MECH, czyli zielone ciasto z kremowym nadzieniem

keto leśny mech

Co powiecie na połączenie szpinaku, malin i kremowego wnętrza? To wszystko znajdziecie w dzisiejszym przepisie a zrobimy keto wersję ciasta leśny mech. I uwaga całe ma mniej niż 2g węglowodanów netto.

Składniki:

2 jajka

2 garście szpinaku

10g masła

2 łyżki mąki kokosowej lub drobno zmielonych wiórków kokosowych

erytrytol

100g mascarpone

100g śmietanki 30%

Przygotowanie:

Zaczynamy od szpinaku, 2 garście umytego i osuszonego szpinaku wkładamy do malaksera. W kolejnym kroku jajka rozdzielamy na białka i żółtka, żółtka przekładamy od razu do szpinaku. Do białek dodajemy odrobinę soli i za pomocą miksera ubijamy białka przez kilka minut na puszystą pianę. Szpinak miksujemy z żółtkami, aż masa będzie dobrze rozdrobiona. Teraz wystarczy ją tylko przełożyć do większego naczynia i dodać pozostałe składniki – 2 łyżki mąki kokosowej, łyżkę erytrytolu, trochę rozpuszczonego masła, można zastąpić olejem kokosowym i ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy przez chwilę a następnie dodajemy partiami ubitą wcześniej pianę z białek. Ciasto po wymieszaniu będzie bardziej lejące. 

Teraz zostało tam tylko przygotowanie foremki do pieczenia, moja ma wymiary 15x15cm,  wlewam do niej łyżkę oliwy. Rozprowadzam dokładnie i przelewam ciasto. Tak przygotowane wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 25 minut, opcja grzania góra-dół. Po upieczeniu odstawiam do przestudzenia i przechodzę do przygotowania kremowego wnętrza. Serek mascarpone łączę ze śmietanką oraz łyżką erytrytolu w pudrze. Miksuję przez chwilę, aż otrzymam kremową masę. 

Środek chłodnego spodu ciasta za pomocą łyżeczki wyjmuję i wydrążam środek. Kawałki ciasta odkładam do osobnego naczynia, będą nam za chwilę potrzebne. Gdy środek mamy już gotowy wykładam serowo-śmietanową masę i rozprowadzam po całości. Pozostało nam już tylko rozdzielenie kawałków ciasta na mniejsze części i wyłożenie na wierzchu masy. Ja łącze je jeszcze z kawałkami mrożonych malin, które wcześniej podzielam. Zamiast malin można użyć innych owoców – borówek czy granatu. Uzupełniam pozostałym ciastem i ponownie owocami. Ciasto jest już gotowe, można je od razu jeść lub wstawić do lodówki na później. Jeśli chcecie przygotować większą porcję wystarczy podwoić składniki.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 893 | BIAŁKO: 28g | TŁUSZCZ: 79g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 1.5g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *