
Bajecznie kremowy deser, który do złudzenia przypomina tradycyjny milky way. Przygotujesz go bez dodatku cukru ze składników, które pewnie masz teraz w domu. Lekka pianka schowana pod chrupiącą czekoladą.
Składniki:
150g jogurtu greckiego
70g śmietanki 30%
1 białko
sól
wanilia
łyżka erytrytolu w pudrze
10g żelatyny plus woda
20g gorzkiej czekolady
10g masła
Przygotowanie:
Zaczniemy od przygotowania żelatyny. W miseczce mamy jej 10g żelatyny, zalewamy ją chłodną wodą i mieszamy. Następnie odstawiamy na bok, w tym czasie napęcznieje.
Kolejno będziemy potrzebować jedno białko z umytego i sparzonego jajka. Żółtko możecie wykorzystać do innego przepisu. Do białka dodajemy sól i ubijamy mikserem przez kilka minut, aż powstanie puszysta piana.
Żelatyna po kilku minutach stężała. Teraz wystarczy ją tylko rozgrzać przez chwilę np. w kąpieli wodnej a w tym czasie do większego naczynia dodajemy jogurt grecki, śmietankę 30%, (najlepiej aby składniki miały temperaturę pokojową), wanilię oraz wybrany słodzik, u mnie jest to erytrytol w pudrze. Mieszamy całość i dodajemy rozpuszczoną ale nie gorącą żelatynę. Ponownie mieszamy całość i zostało nam już tylko dodanie ubitego przed chwilą białka. Za jego sprawą cała masa będzie bardzo puszysta i lekka.
Gdy mamy już wszystko gotowe przekładamy do naczynia i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki a w tym czasie robimy czekoladową polewę. Potrzebujemy trochę gorzkiej czekolady i łyżeczkę masła. Teraz wystarczy tylko rozpuścić oba składniki. Gdy polewa przestanie być gorąca przelewamy ją na piankowy spód. Rozprowadzamy w miarę równomiernie i chowamy nasze milky way na około godzinę do lodówki aby wszystko dobrze się zsiadło. Deser jest gotowy.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 585 | BIAŁKO: 21g | TŁUSZCZ: 48g | WĘGLOWODANY: 17g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników