Przepis na dżem truskawkowy bez cukru, do którego przygotowania potrzebujesz tylko dwóch składników. Prosty w przygotowaniu.
Pyszny domowy dżem truskawkowy bez cukru
Ilość porcji:
3
porcjeCzas przygotowania:
10
minutCzas gotowania
60
minutZ 1.5 kg owoców otrzymasz około 3 słoiki po 400g każdy.
Składniki
1.5 kg truskawek
1 cytryna
Wskazówki
- Truskawki myjemy i zdejmujemy szypułki. Wkładamy do dużego garnka lub patelni i zalewamy sokiem z jednej cytryny. Smażymy/ gotujemy około 30-80 minut, w zależności jaką konsystencję dżemu chcemy uzyskać. Jeśli dżem ma być gładki, bez widocznych kawałków owoców należy go zmiksować za pomocą blendera.
- Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy i ustawiamy słoiki na pokrywkach. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy najlepiej na noc. Rano sprawdzamy pokrywki. Jeśli jakaś pokrywka jest wypukła należy taki słoik zapasteryzować na mokro lub sucho.
- Dżem przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Smacznego:)
Video do przepisu
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube