Czym zastąpić tradycyjne pieczywo na diecie KETO? Poznaj przepis na chlebek chmurkę

chlebek chmurka

Poznaj przepis na lekki jak obłoczek „chlebek chmurkę” – idealną alternatywę dla tradycyjnego pieczywa na diecie keto. Bez mąki, bez drożdży, puszysty w środku.


Składniki:

3 większe jajka

100g serka naturalnego

sól, ulubione przyprawy

Ebook z przepisami dla Air Fryer

120 pysznych przepisów

Przygotowanie:

Zaczynamy od uruchomienia piekarnika i ustawienia temperatury 180°C, gdyż przygotowanie chlebka zajmie tyle co nagrzanie piekarnika. W tym czasie 3 jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Do białek dodajemy trochę soli i ubijamy je na puszystą masę. Do żółtek natomiast dodajemy serek śmietankowy naturalny i łączymy całość, aby nie nie było żadnych grudek, można ręcznie lub mikserem. Pod koniec do masy dodajemy jeszcze trochę soli i przyprawy – u mnie są to suszone pomidory ale możecie dodać takie jak lubicie np. suszony czosnek, cebulę, bazylię czy zioła prowansalskie. 

Gdy białka są już ubite pozostało nam połączenie obu mas, robimy to delikatnie, mieszamy ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21x21cm wyrównuję wierzch i pieczemy przez około 25-30 minut w 180°C. Gotowy chlebek chmurka studzimy i wyjmujemy z formy. Kroimy np. na 4 kawałki i podajemy jako zamiennik tradycyjnego pieczywa z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *