

Czas na giga ciastka z czekoladą w wersji niskowęglowodanowej. Znajdziecie tutaj delikatnie chrupiącą skórką i lekko wilgotny środek a wszystko to idealnie komponuje się z kawałkami czekolady.
Składniki:
150g mąki migdałowej
20g mąki kokosowej
60g rozpuszczonego masła
50-70g erytrytolu lub innego słodzika
1 większe jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g gorzkiej czekolady lub takiej w wersji bez cukru
Przygotowanie:
Masę na ciastka przygotujemy w jednym większym naczyniu do którego dodajemy rozpuszczone i lekko już przestudzone masło, jedno większe jajko oraz aromat waniliowy.
Mokre składniki mieszamy przez chwilę i teraz czas na suche: mąkę migdałową, trochę mąki kokosowej, erytrytol lub inny słodzik którego używacie, na końcu dodajemy jeszcze trochę soli oraz proszku do pieczenia. Wszystko mieszamy dokładnie a później już ugniatamy ciasto ręką.
Pod koniec dodajemy kawałki pociętej gorzkiej czekolady lub takiej w wersji w bez dodatku cukru. Z powstałego ciasta formujemy 4 duże ciastka a następnie pieczemy je w 165°C przez około 20-25 minut.
Dajemy im całkowicie przestygnąć i giga ciastka z czekoladą są już gotowe. Można oczywiście przygotować ich mniejszą wersję, wtedy należy skrócić czas pieczenia o kilka minut.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
