Tartaletki, czyli mini tarty. Pyszne ciastka z dodatkiem kremu czekoladowego, kokosa i malin. Deser idealny do popołudniowej kawy.
KETO tartaletki z czekoladą i malinami
Ilość porcji:
3
porcjeKalorie:
2319
kcalCzas przygotowania:
20
minutCzas pieczenia:
12
minutŚrednica foremek ma 11cm.
Składniki
100g mąki kokosowej
30g odżywki białkowej o dowolnym smaku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
80g masła
Krem czekoladowy:
100ml śmietanki 30%
100g czekolady 85%
łyżka erytrolu
20g masła
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżka malin liofiliozowanych
Wskazówki
- W miseczce umieszczamy mąkę kokosową (najlepiej drobno zmieloną), odżywkę białkową o wybranym smaku, proszek do pieczenia, 2 całe jajka oraz chłodne rozpuszczone masło. Mieszamy, aż ciasto będzie miało gęstą konsystencję. Dzielimy je na 3 części i wylepiamy nim foremki do mini tart. Moje foremki mają średnicę 11cm. Tak przygotowane formy umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C na 10-12 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika do ostudzenia.
- Do przygotowania czekoladowej góry potrzebujemy w garnuszku zagrzać śmietankę. Gdy będzie już bardzo gorąca wyłączamy grzanie i dodajemy połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Kolejno dodajemy łyżkę erytrolu w pudrze oraz masło. Mieszamy i przekładamy krem czekoladowy na upieczony spód babeczek.
- Dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz kawałkami malin liofiliozowanych. Gotowe wstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na jedną tartaletkę:
- KALORIE: 773| BIAŁKO: 24g | TŁUSZCZ: 64g | WĘGLOWODANY: 18g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube