Sezon na cukinię się rozpoczyna a więc pora na więcej dań z jej wykorzystaniem. Dzisiaj pizza, banalnie prosta w przygotowaniu i bardzo pyszna.
KETO pizza na spodzie z cukinii
Ilość porcji:
2
porcjeKalorie:
522
kcalCzas przygotowania:
15
minutCzas pieczenia:
35
minutSkładniki
300g cukinii
1 kulka sera Mozzarella
2 jajka
łyżka babki jajowatej
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
sól, pieprz
DODATKI:
garść sera Cheddar
kilka czarnych oliwek
kilka pieczarek
kilka plastrów szynki
80g sosu pomidorowego z bazylią
kilka pomidorów koktajlowych
garść sałaty np. rukoli
4 łyżki oliwy z oliwek
Wskazówki
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilka minut. Odciskamy z nadmiaru wody.
- Do cukinii dodajemy 2 jajka, czosnek, babkę jajowatą, pieprz oraz startą na tarce kulkę mozzarelli. Mieszamy i odstawiamy na max 5 minut. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i tworzymy z otrzymanej masy koło. Wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C na 15 minut, grzanie góra – dół. Następnie włączamy termoobieg na 5 minut.
- Wyciągamy podpieczony spód i smarujemy go sosem pomidorowym. Układamy dodatki – plastry wędliny, pocięte oliwki, pieczarki oraz pomidorki. Posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 7-10 minut 220°C, grzanie góra-dół. Podajemy z rukolą i oliwą z oliwek.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na 1 z 2 porcji:
- KALORIE: 522 | BIAŁKO: 24g | TŁUSZCZ: 42g | WĘGLOWODANY: 12g | WĘGLOWODANY NETTO: 7g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube