KETO pizza na spodzie z cukinii

Sezon na cukinię się rozpoczyna a więc pora na więcej dań z jej wykorzystaniem. Dzisiaj pizza, banalnie prosta w przygotowaniu i bardzo pyszna.

KETO pizza na spodzie z cukinii

Ilość porcji:

2

porcje
Kalorie:

522

kcal
Czas przygotowania:

15

minut
Czas pieczenia:

35

minut

Składniki

  • 300g cukinii

  • 1 kulka sera Mozzarella

  • 2 jajka

  • łyżka babki jajowatej

  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

  • sól, pieprz

  • DODATKI:

  • garść sera Cheddar

  • kilka czarnych oliwek

  • kilka pieczarek

  • kilka plastrów szynki

  • 80g sosu pomidorowego z bazylią

  • kilka pomidorów koktajlowych

  • garść sałaty np. rukoli

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Wskazówki

  • Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilka minut. Odciskamy z nadmiaru wody.
  • Do cukinii dodajemy 2 jajka, czosnek, babkę jajowatą, pieprz oraz startą na tarce kulkę mozzarelli. Mieszamy i odstawiamy na max 5 minut. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i tworzymy z otrzymanej masy koło. Wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C na 15 minut, grzanie góra – dół. Następnie włączamy termoobieg na 5 minut.
  • Wyciągamy podpieczony spód i smarujemy go sosem pomidorowym. Układamy dodatki – plastry wędliny, pocięte oliwki, pieczarki oraz pomidorki. Posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 7-10 minut 220°C, grzanie góra-dół. Podajemy z rukolą i oliwą z oliwek.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO na 1 z 2 porcji:

  • KALORIE: 522 | BIAŁKO: 24g | TŁUSZCZ: 42g | WĘGLOWODANY: 12g | WĘGLOWODANY NETTO: 7g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *