Przepis na keto naleśniki, które przygotujesz tylko z dwóch składników, bez mąki, mleka i węglowodanów. Są bardzo elastyczne i bez problemu można je usmażyć i przewrócić na patelni. Idealne, gdy unikasz węglowodanów lub jesteś na diecie carnivore, keto lub low carb.
Składniki:
2 jajka
3 białka
2 łyżki żelatyny
opcjonalnie trochę tłuszczu do natłuszczenia patelni
Przygotowanie:
Aby przygotować te naleśniki potrzebujemy białek z trzech jajek oraz dwóch całych jajek. Umieszczamy je w wyższym naczyniu i następnie dodajemy 2 łyżki żelatyny spożywczej, dostępnej praktycznie w każdym sklepie. Całość miksujemy i przechodzimy do smażenia naleśników. Gorącą patelnię lekko natłuszczamy i wylewamy masę. Smażymy naleśnika około minuty, aż boki zaczną odstawać. Przewracamy i trzymamy jeszcze chwilę na patelni. Z podanych składników wyjdą 3 naleśniki na patelni o średnicy 25cm. Są bardzo elastyczne, można je zgniatać, rolować a one i tak wracają do poprzedniego kształtu.
Z ilością jajek można eksperymentować, mogą to być również całe jajka – na 2 łyżki żelatyny są potrzebne 4 całe jajka. I tutaj drobna uwaga, im więcej żółtek damy, tym bardziej jajeczny posmak naleśników otrzymamy
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/3 naleśników:
KALORIE: 85 | BIAŁKO: 12g | TŁUSZCZ: 4g | WĘGLOWODANY: 0.5g | WĘGLOWODANY NETTO: 0.5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników