
Przepis na szybki deser, który przygotujesz w kilka minut. Potrzebujesz tylko trzech głównych składników, czyli czekolady, śmietanki i serka. Dodaj trochę ulubionych owoców – malin, porzeczek czy truskawek i deser gotowy. W upalne dni wstaw go do zamrażalnika by uzyskać lodową wersję.
Składniki:
30g gorzkiej czekolady 74%
200ml śmietanki 30%
100g mascarpone lub serka śmietankowego
owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Do średniej miseczki lub wyższego naczynia dodajemy gorzką czekoladę. Następnie rozpuszczamy ją i dodajemy śmietankę. Ręcznym mikserem ubijamy całość około minuty. Nie przesadzamy z czasem, bo śmietanka może zacząć się rozwarstwiać. Na końcu dodajemy mascarpone i całość miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Masa zacznie gęstnieć.
Tak otrzymany krem czekoladowo śmietanowy przekładamy do dwóch szklanek. Na końcu dodajemy trochę owoców i posypujemy tartą czekoladą przygotowaną z jednej kostki. Deser jest gotowy. Można jeść od razu lub wstawić do lodówki na później. Można także schować do zamrażalnika na 15-30 minut i powstanie nam lodowy deser.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO bez owoców:
KALORIE: 1194 | BIAŁKO: 15g | TŁUSZCZ: 118g | WĘGLOWODANY: 17g | WĘGLOWODANY NETTO: 17g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników