Kurczak w pesto to prosta zapiekanka, która jest doskonałą propozycją na obiad. Możesz ją podać solo lub w towarzystwie warzyw czy makaronu konjac.
Składniki:
350g jogurtu greckiego
200g mięsa mielonego z kurczaka
100g pesto z czerwonych pomidorów
50g sera cheddar
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka ziół prowansalskich
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu do mięsa – do naczynia przekładamy sporą porcję jogurtu greckiego, można też użyć śmietany 12 lub 18%, dodajemy zioła prowansalskie oraz pesto z czerwonych pomidorów, można także użyć zielonego. Dalej będzie nam potrzebny tarty żółty ser np. cheddar lub gouda. Z przygotowanej porcji sera trochę zostawiamy a pozostałe składniki mieszamy. Pozostało nam teraz dodanie mięsa – ja użyłam podsmażonego mięsa z kurczaka, ale można również użyć takiego które zostało Wam z rosołu lub innego np. wołowego lub wieprzowego. Po wymieszaniu masę na zapiekankę przekładamy do formy do zapiekania, do której na spód wlewamy oliwę. Wierzch posypujemy pozostałym tartym serem. Całość pieczemy np. w a airfryer w temp 180°C przez około 20 minut, w piekarniku czas ten wydłużamy do około 25 minut, można na ostatnie 5 minut włączyć opcję termoobiegu, wtedy uzyskamy chrupiącą skórkę na górze. Podajemy posypane natką pietruszki w towarzystwie warzyw, makaronu konjac lub solo.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1054 | BIAŁKO: 70g | TŁUSZCZ: 75g | WĘGLOWODANY: 23g | WĘGLOWODANY NETTO: 19g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników