Polędwiczki z kurczaka na zielonych warzywach

polędwiczki z kurczaka

Pyszna propozycja na obiad – polędwiczki z kurczaka podane na zielonych warzywach. To danie stworzysz w kilka minut.

Składniki:

200g polędwiczek z kurczaka

100g szpinaku

100g zielonej fasolki

60g pieczarek

50g cebuli

20g masła klarowanego

łyżka oliwy z oliwek

łyżka octu balsamicznego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i pieczarki kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy przez chwilę cebulę. Po około 2-3 minutach dodajemy pieczarki. Całość smażymy, aż pieczarki zmiękną. Kolejno na patelni ląduje zielona fasolka w wersji mrożonej. Smażymy wszystko przez kolejne 4 do 5 minut i przekładamy na patelnię dwie garście szpinaku. Po około dwóch minutach, gdy szpinak mocno straci na objętości dodajemy ocet balsamiczny i doprawiamy do smaku. Trzymamy jeszcze chwilę na patelni po czym przekładamy na talerz. 

Na tej samej patelni przygotujemy teraz kurczaka. Rozgrzewamy trochę tłuszczu i przekładamy polędwiczki z kurczaka. Na patelni doprawiamy go przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem. Smażymy go z obu stron na złoty kolor. Gotowe układamy na talerzu. Całość można jeszcze polać oliwą lub ulubionym olejem i kolację mamy gotową.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *