Pyszna propozycja na obiad – polędwiczki z kurczaka podane na zielonych warzywach. To danie stworzysz w kilka minut.
Składniki:
200g polędwiczek z kurczaka
100g szpinaku
100g zielonej fasolki
60g pieczarek
50g cebuli
20g masła klarowanego
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i pieczarki kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy przez chwilę cebulę. Po około 2-3 minutach dodajemy pieczarki. Całość smażymy, aż pieczarki zmiękną. Kolejno na patelni ląduje zielona fasolka w wersji mrożonej. Smażymy wszystko przez kolejne 4 do 5 minut i przekładamy na patelnię dwie garście szpinaku. Po około dwóch minutach, gdy szpinak mocno straci na objętości dodajemy ocet balsamiczny i doprawiamy do smaku. Trzymamy jeszcze chwilę na patelni po czym przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni przygotujemy teraz kurczaka. Rozgrzewamy trochę tłuszczu i przekładamy polędwiczki z kurczaka. Na patelni doprawiamy go przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem. Smażymy go z obu stron na złoty kolor. Gotowe układamy na talerzu. Całość można jeszcze polać oliwą lub ulubionym olejem i kolację mamy gotową.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu: