Ciasto marchewkowe w wydaniu keto/ low carb z dodatkiem jogurtowej polewy i orzechów. Przygotujesz je bardzo prosto, a całe ciasto ma zaledwie 12 węglowodanów netto.
Składniki:
4 jajka
150g marchewki
100g śmietany 18%
35g mąki kokosowej
sól
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
łyżka soku z cytryny
łyżka erytrtolu lub innego słodzika (mniej lub więcej)
Polewa: 50g jogurtu greckiego
10g odżywki białkowej waniliowej
10g orzechów
Przygotowanie:
Zaczynamy od starcia dwóch nie za dużych marchewek na małych oczkach tarki. Następnie do większego naczynia dodajemy wszystkie składniki – jajka, śmietanę, mąkę kokosową drobno zmieloną, trochę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu lub przyprawy piernikowej, łyżkę soku z cytryny oraz na końcu łyżkę erytrytolu (nie dodawałam więcej erytrytolu, gdyż mąka kokosowa nadaje już słodki posmak, ale ilośc erytrytolu zależy od tego jak słodkie ciasta preferujecie). Teraz wystarczy tylko wymieszać całość przez chwilę aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy do niej startą wcześniej marchewkę i mieszamy po raz ostatni.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 40-50 minut, opcja grzania góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy po chwili z formy i studzimy.
Gdy będzie zimne przechodzimy do przygotowania polewamy. W miseczce łączymy jogurt grecki i waniliową odżywkę białkową. Teraz wystarczy tylko wymieszać oba składniki aż znikną grudki. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto, jej ilość pozwoli na przykrycie całego ciasta. Na końcu jeszcze trochę pokrojonych orzechów dla dekoracji i nasze ciasto marchewkowe jest gotowe. Można je wstawić na około 30 minut do lodówki, aby polewa lekko stężała. Z podanych składników wyjdzie około 10-12 kawałków ciasta, w zależności jak grube one będą.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 834 | BIAŁKO: 49g | TŁUSZCZ: 57g | WĘGLOWODANY: 30g | WĘGLOWODANY NETTO: 12g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników