Przepis na jajka po turecku to prosta i smaczna propozycja na pyszne śniadanie z nutką orientu. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu, więc każdy może szybko i bez trudu stworzyć smakowite jajka po turecku w domowym zaciszu. Gotowe danie zachwyca swoim bogactwem smaków i aromatami, które z pewnością oczarują Twoje podniebienie. Spróbuj i przekonaj się sam!
Składniki:
200g jogurtu greckiego
3 jajka
20g masła
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
Przygotowanie:
Na szerszy talerz wykładamy jogurt grecki i rozprowadzamy go po dnie talerza. Do miseczki wbijamy jedno całe jajko. W większym garnku zagotowujemy wodę, gdy będziemy już mieli wrzątek mieszamy ją i wlewamy jajko. Gotujemy je przez około 3 minuty. Białko powinno się zsiąść a żółtko pozostać nadal płynne. Wyjmujemy z wody, chwilę czekamy aż nadmiar wody spłynie i układamy je na jogurcie. W sumie na jogurcie położymy 3 jajka, więc jeszcze dwukrotnie powtórzymy ich gotowanie. W wersji łatwiejszej można ugotować po prostu 3 jajka na miękko.
Gdy mamy już wszystkie gotowe, rozgrzewamy na patelni masło i dodajemy ½ łyżeczki słodkiej papryki. Trzymamy na patelni na średniej mocy, aż przestanie się pienić i gorącym polewamy jajka. Na końcu pozostało jeszcze tylko posolenie całości, coś zielonego dla dekoracji i posiłek jest gotowy.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu: