
Zapraszam Was na niskowęglowodanową wersję budyniu, który przygotujemy dosłownie w kilka minut. Tak przygotowany budyń nie zawiera praktycznie żadnych węglowodanów, więc idealnie sprawdzi się gdy jesteście na diecie keto lub carb.
Składniki:
100ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36%
2 jajka
łyżka masła
czubata łyżką mąki kokosowej
łyżka erytrytolu lub innego słodzika
sól
wanilia
opcjonalnie dodatki: konfitura bez cukry, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Zaczynamy od wbicia do miseczki dwóch całych jajek, dodajemy trochę wanilii, soli, łyzkę erytrtolu lub innego słodzika oraz czubatą łyżkę mąki kokosowej lub też możemy użyć zmielonych drobno wiórków kokosowych. Wszystko miksujemy przez chwilę i odstawiamy na bok, a w tym czasie do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe, można również użyć słodkiej śmietanki lub, gdy chcemy ograniczyć kalorie to mleka, dokładamy łyżkę masła i całość podgrzewamy mieszając od czasu do czasu.
Gdy mleczko będzie już bardzo ciepłe wlewamy do niego przygotowaną przed chwilą masę i mieszamy ciągle podgrzewając, aby nie utworzyły się grudki. Po chwili masa zgęstnieje i przekładamy ją wtedy do miseczki. Podajemy z ulubionymi dodatki – np. bezcukrową konfiturą i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ten budyń to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy chcą dbać o linię i jednocześnie nie rezygnować z przyjemności.
Więcej przepisów na pyszne słodkości niskowęglowodanowe znajdziesz w ebooku ▶ Ciasta niskowęglowodanowe i keto
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO bez dodatków:
KALORIE: 472 | BIAŁKO: 18g | TŁUSZCZ: 41g | WĘGLOWODANY: 5g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników