Pyszna jogurtowa zapiekanka z owocami – danie, które możesz przygotować na śniadanie, deser lub jako posiłek do pracy.
Składniki:
200g jogurtu greckiego
3 jajka
łyżka mąki kokosowej
łyżeczka cynamonu
1-3 łyżek erytrytolu
1 łyżka oleju mct lub kokosowego
150g mrożonych owoców jagodowych
Przygotowanie:
W większym naczyniu łączymy jogurt grecki z 3 jajkami, łyżką mąki kokosowej, dodajemy trochę erytrytolu lub innego słodzika, jego ilość zależy jak słodka ma wyjść zapiekanka, dalej dodajemy cynamon i wszystko mieszamy.
Do naczynia do zapiekania wlewamy na dno trochę tłuszczu – może to być np. olej mct i dodajemy sporą porcję owoców jagodowych. Można w sezonie użyć oczywiście świeżych owoców. Następnie wlewamy przygotowaną masę jogurtową i delikatnie mieszamy. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, opcja grzania góra -dół na około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i już możemy jeść. Danie to smakuje świetnie jeszcze ciepłe lub na zimno.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 607 | BIAŁKO: 30g | TŁUSZCZ: 41g | WĘGLOWODANY: 23g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników