Zapraszam na przepis na kremowe lody stracciatella, które przygotujemy w wersji bez cukru. Proste składniki i godzina czasu wystarczy, aby cieszyć się tym pysznym deserem.
Składniki:
250g mascarpone
250g śmietanki 30%
1-2 łyżki oleju mct
20g czekolady 74% lub w wersji bez cukru
wanilia
szczypta soli
Przygotowanie:
W większym naczyniu przygotujemy masę na lody – potrzebujemy całe opakowanie serka mascarpone, do którego dodajemy słodką śmietankę 30% w tej samej ilości co mascarpone, trochę wanilii, soli, 1-2 łyżki oleju mct, dzięki któremu lody po zamrożeniu będą miały kremową konsystencję oraz erytrytol do smaku – koniecznie w pudrze. Erytrytol nie rozpuszcza się tak łatwo, więc nie zmielony może Wam chrupać między zębami. Miksujemy całość mikserem przez około 2-3 minuty.
Z tak otrzymanej masy możemy przygotować teraz lody na 3 sposoby – w pierwszym użyć maszyny do lodów, tutaj w schłodzonej misie lody będą gotowe po około 30-40 minutach. Można także je przelać do większej foremki i wstawiać do zamrażalnika, tutaj lody będą gotowe po około godzinie lub użyć mniejszych foremek i zrobić np. lody na patyku.
Miały być to lody stracciatella, więc gdy masa jest już lekko przymrożona dodaję posiekaną gorzką czekoladę. W przypadku, gdy masę wlewamy do jednej dużej lub kilku mniejszych foremek należy czekoladę dodać przez włożeniem lodów do zamrażalnika. Gotowe lody przekładamy do miseczki i zjadamy od razu.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 2060 | BIAŁKO: 27g | TŁUSZCZ: 211g | WĘGLOWODANY: 14g | WĘGLOWODANY NETTO: 14g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników