
Odchudzona z węglowodanów wersja popularnego bowl z łososiem i awokado. Prosta w wykonaniu i bardzo pyszna propozycja na obiad, jak również danie do pracy.
Składniki:
150g łososia świeżego
200g kalafiora
100g ogórka
100g papryki czerwonej
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka oliwy z oliwek
10g masła
1/2 awokado
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zamiast tradycyjnego ryżu użyjemy tutaj kalafiora. Do gorącej i osolonej wody przekładamy różyczki brokuła i gotujemy, aż będą prawie ugotowany, ale nie jeszcze tak bardzo miękki. Zamiast różyczek można też użyć tzw. ryż z kalafiora, który zrobicie rozdrabniając gotowego surowego kalafiora lub można kupić już gotowy. Kawałek łososia bez skóry kroimy w grubą kostkę i na talerzu łączymy z łyżką oliwy, dwoma łyżkami octu balsamicznego, solą i pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników przekładamy od naczynia airfryera i będziemy piec przez około 12 minut. Można również usmażyć go na patelni.
W międzyczasie przygotujemy pozostałe składniki – połowę długiego zielonego ogórka kroimy na kawałki, podobnie połowę czerwonej papryki. Kalafiora mamy już ugotowanego – do gorącego dodajemy sól, pieprz oraz łyżeczkę masła. Teraz mieszamy wszystko, rozdrabniając większe kawałki. Wszystkie składniki mamy już gotowe, więc przekładamy na talerz. Na początku kalafior, później upieczone kawałki łososia oraz rozdrobnione kawałki warzyw. Na końcu będzie nam jeszcze potrzebne awokado, a właściwie jego połowa. Kroimy w drobne paseczki i układamy na talerzu. Całość posypujemy nasionami białego i czarnego sezamu oraz solą.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu: