
Masz tylko chwilę na przygotowanie śniadania? Wypróbuj ten przepis na kremową jajecznicę z dodatkiem serka wiejskiego. Przepis jest tak prosty, że nawet początkujący w kuchni będą w stanie go odtworzyć.
Składniki:
3 jajka
100g serka wiejskiego
15g masła
100g pomidorów koktajlowych
przyprawa z suszonymi pomidorami i bazylią
sól, pieprz
garść sałaty
łyżka oleju lnianego
Przygotowanie:
Na patelni na średniej mocy grzania rozgrzewamy trochę masła, po czym wbijamy 3 jajka. Dodajemy serek wiejski, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, po czym smażymy mieszając, aż uzyskamy ulubioną konsystencję. Dodanie serka wiejskiego sprawi, że jajecznica będzie kremowa, a większa ilość białka zapewni sytość na dłużej.
Po przełożeniu na talerz posypałam jeszcze całość przyprawą z suszonymi pomidorami i bazylią, a obok na talerzu ułożyłam trochę młodych listków i połówki pomidorów. Na końcu jeszcze łyżka oleju lnianego i gotowe. Napiszcie proszę w komentarzach kto już jadł taką jajecznicę, może wolicie dodać inny ser do niej np. fetę czy ricottę?
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 554 | BIAŁKO: 33g | TŁUSZCZ: 44g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników