

Czy kiedykolwiek marzyliście o chrupiącej, lekkiej jak chmurka bezie, która dosłownie rozpływa się w ustach? A co, jeśli Wam powiem, że możecie cieszyć się tym pysznym deserem bez dodatku cukru i w zgodzie z zasadami diety ketogenicznej. Brzmi zbyt dobrze, aby mogło być prawdziwe? A jednak!
Dzisiaj pokażę Wam, jak zrobić idealną keto bezę – deser, który zaskoczy Was swoją prostotą i smakiem. Bez obaw, nie potrzebujecie żadnych zaawansowanych umiejętności cukierniczych, aby osiągnąć perfekcyjny rezultat. Wystarczy kilka składników, trochę cierpliwości i przestrzeganie kilku prostych kroków:) Nie jest niestety śnieżnobiała jak ta tradycyjna, gdyż zrobiłam ją z dodatkiem ertytrytolu a on pod wpływem temperatury delikatnie się pali i przybiera brązowy kolor. Poza kolorem ta beza jest delikatna, krucha i zawiera bardzo mało węglowodanów.
Składniki:
4 białka jajka
60g erytrytolu w pudrze
20g skrobi ziemniaczanej
łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Krem: 200g mascarpone
150g śmietanki 30%
2 łyżki erytrytolu
borówki i mięta dla dekoracji
Przygotowanie:
4 białka jajek za pomocą miksera ubijamy, aż piana będzie bardzo puszysta. Kolejno dodajemy zmielony na puder erytrytol po jednej łyżce co około 30 sekund. Następnie pod koniec dodajemy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i łyżkę octu jabłkowego – można zastąpić sokiem z cytryny. Miksujemy już tylko do połączenia składników. Wykładamy ubitą pianę na papier do pieczenia i tworzymy koło. Można przygotować jedną większą bezę lub dwie mniejsze – wybór już należy do Was. Ja przygotuję jedną większą w środku tworząc zagłębienie, które później wypełnimy nadzieniem. Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150°C i natychmiast obniżamy temperaturę do 90°C, opcja grzania termoobieg. Czas suszenia bezy to około 60-90 minut. Jeśli robicie dwie mniejsze czas suszenia będzie wynosił między 45-70 minut. Później studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krem to połączenia mascarpone, śmietanki oraz erytrytolu zmielonego na puder, aby nie chrupał Wam między zębami, gdyż nie rozpuszcza się tak łatwo. Zmiksowany krem wykładamy do zagłębienia bezy i dekorujemy owocami oraz listkami mięty. Jeśli obawiacie się skrobi ziemniaczanej w tym przepisie to taka ilość, która jest dodana do bezy na kawałek daje około 2g węglowodanów netto, ale dzięki niej beza zachowuje swoją kruchość i lekkość.
Najlepiej bezę przygotować i zjeść tego samego dnia. Dodatek erytrytolu sprawia, iż z każdym kolejnym dniem beza jest coraz bardziej krucha.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/8 porcji:
KALORIE: 189 | BIAŁKO: 4g | TŁUSZCZ: 17g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 2.5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników