Dzień dobry, zapraszam Was dzisiaj na przepis na kremowy keto pudding śmietankowy z dodatkiem truskawek. Idealny deser na zbliżające się lato.
Składniki:
150g wody
150g śmietanki 30%
szczypta soli
wanilia
2-3 łyżki erytrytolu
3g żelatyny
100g truskawek
wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Składniki na ten pudding będziemy przygotowywać w niewielkim garnuszku do którego nalewamy chłodną wodę, tyle samo słodkiej śmietanki – można ją zastąpić np. mleczkiem kokosowym czy migdałowym, dodajemy trochę soli, wanilii, erytrytolu do uzyskania odpowiedniego poziomu słodkości oraz żelatynę. Całość podgrzewamy mieszając od czasu do czasu. Nie doprowadzamy do wrzenia.
Ciepłą śmietanową mieszankę przelewamy do pucharka i schładzamy, a następni chowamy do lodówki. Gdy masa się zsiądzie na górze układamy owoce- mogą to być np. zmiksowane truskawki. Jeszcze tylko trochę wiórków kokosowych dla dekoracji i deser jest gotowy.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 480 | BIAŁKO: 7g | TŁUSZCZ: 45g | WĘGLOWODANY: 12g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników