

Pyszny chlebek z patelni, który przygotujesz w mniej niż 15 minut. Do jego przygotowania nie potrzebujesz żadnego miksera, wystarczy większe naczynie i łyżka. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Cały chlebek ma tylko 3g węglowodanów netto.
Składniki:
3 jajka
100g śmietany 18%
50g sera żółtego tartego np. cheddar
50g mielonych migdałów blanszowanych
10g babki jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól łyżka nasion siemienia lnianego
łyżka nasion słonecznika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przygotujemy w jednym naczyniu – do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól do smaku, kolejno trochę śmietany, może być też serek śmietankowy, ser tarty żółty np cheddar, mielone migdały blanszowane, babka jajowata lub mielone siemię lniane oraz proszek do pieczenia. Dodatkowo trochę nasion siemienia lnianego oraz słonecznika. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać przez chwilę łyżką, nie jest potrzebny do tego żaden sprzęt.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, może być masło klarowane czy olej kokosowy i wylewamy przygotowaną przed chwilą masę. Wyrównujemy wierzch i przykrywamy patelnię pokrywką. Na mniejszej mocy smażymy, aż góra się ładnie zetnie i przewracamy na drugą stronę, tutaj już trzymamy o wiele krócej niż wcześniej. Studzimy najlepiej na kratce i chlebek jest gotowy,
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1061 | BIAŁKO: 54g | TŁUSZCZ: 85g | WĘGLOWODANY: 20g | WĘGLOWODANY NETTO: 3g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników
Jedna odpowiedź
Keto chlebek smaczny i bardzo syty. Za każdym razem może mieć inny smak – w zależności od dodatków. Ja dodałam suszoną słodką paprykę. Niestety, na patelnię dałam za dużo masła i wyszedł trochę za tłusty. Następnym razem dam mniej masełka i będzie perfekt!