Prosty przepis na pyszną zapiekankę ze szparagami i mozzarellą w roli głównej. Idealna na śniadanie w sezonie wiosenno-letnim.
Składniki:
120g szparagów
100g pomidorków koktajlowych
3 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
60g sera mozzarella
10g sera parmezan lub grana padano
sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią
Przygotowanie:
Do naczynia do zapiekania wylewamy na dno trochę oliwy i wkładamy umyte szparagi, dłuższe łamiemy na pół. Kolejno układamy połówki pomidorów koktajlowych, wbijamy 3 jajka i dodajemy kawałki sera mozzarella. Można użyć kulek mozzarella lub innego sera np. camembert. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią. Na końcu jeszcze trochę parmezanu dla podkręcenia smaku.
Tak przygotowaną zapiekankę ze szparagami będziemy piec w nagrzanym piekarniku do 180°C opcja grzania góra dół przez około 20-25 minut. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy ser się ciągnie.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 629 | BIAŁKO: 40g | TŁUSZCZ: 48g | WĘGLOWODANY: 11g | WĘGLOWODANY NETTO: 8g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników