Zapiekane szparagi z mozzarellą

zapiekane szparagi z mozzarellą

Prosty przepis na pyszną zapiekankę ze szparagami i mozzarellą w roli głównej. Idealna na śniadanie w sezonie wiosenno-letnim.

Składniki:

120g szparagów

100g pomidorków koktajlowych

3 jajka

2 łyżki oliwy z oliwek

60g sera mozzarella

10g sera parmezan lub grana padano

sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią

Przygotowanie:

 Do naczynia do zapiekania wylewamy na dno trochę oliwy i wkładamy umyte szparagi, dłuższe łamiemy na pół. Kolejno układamy połówki pomidorów koktajlowych, wbijamy 3 jajka i dodajemy kawałki sera mozzarella. Można użyć kulek mozzarella lub innego sera np. camembert. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią. Na końcu jeszcze trochę parmezanu dla podkręcenia smaku.

Tak przygotowaną zapiekankę ze szparagami będziemy piec w nagrzanym piekarniku do 180°C opcja grzania góra dół przez około 20-25 minut. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy ser się ciągnie.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 629 | BIAŁKO: 40g | TŁUSZCZ: 48g | WĘGLOWODANY: 11g | WĘGLOWODANY NETTO: 8g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *