Dzisiaj zapraszam Was na przepis na małe co nieco – robimy keto praliny z białą czekoladą i malinami. Prosty deser w wersji praktycznie bez cukru. A jedna taka kuleczka to tylko 50 kalorii.
Składniki:
150g tłustego twarogu
czubata łyżka mąki kokosowej
1-3 łyżki erytrytolu
60g malin
40g białej czekolady bez cukru
czubata łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wszystko przygotujemy w jednym naczyniu do którego przekładamy twaróg najlepiej tłusty, dodajemy łyżkę mąki kokosowej, trochę erytrytolu w pudrze oraz maliny – w tym przepisie sprawdzą się świeże. Za pomocą widelca wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Nabieramy łyżką niewielkie porcje i tworzymy kuleczki. Gotowe przekładamy do zamrażalnika a w tym czasie przygotujemy polewę. Białą czekoladę łączymy z olejem kokosowym, podgrzewamy aby wszystko się rozpuściło a następnie chłodzimy. Gdy polewa będzie już chłodna przechodzimy do obtoczenia kulek w czekoladzie. Chowamy je jeszcze na około 10 minut do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła na kulkach i już możemy zjadać. Gotowe praliny przechowujemy w lodówce.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/13 kulek:
KALORIE: 53 | BIAŁKO: 2g | TŁUSZCZ: 4g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników