TRUSKAWKOWA PIANKA. Idealna na odchudzanie, przygotujesz ją bez dodatku cukru

truskawkowa pianka bez cukru

Zapraszam na lekką truskawkową piankę, którą przygotujecie bez dodatku cukru. Cały deser ma tylko 320 kalorii ale ze względu na swoją objętość jest sycącym daniem. Użyj ulubionych owoców i stwórz swój własny smak.

Składniki:

1 galaretka bez cukru lub 12g żelatyny

2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika

250ml gorącej wody

100g owoców w postaci musu np. truskawek

120g twarogu sernikowego mielonego

Przygotowanie:

Do przygotowania tej pianki potrzebujemy jedno opakowanie galaretki bez cukru – u mnie jest o smaku owoców leśnych, ale można także użyć samej żelatyny. Dodajemy około 2 łyżek erytrytolu lub innego słodzika i całość zalewamy szklanką gorącej wody. Mieszamy aż cała galaretka bądź żelatyna się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia. 

Chłodną przelewamy do misy miksera, dodajemy serek oraz 2 łyżki musu np. z mrożonych ugotowanych truskawek lub świeżych. Gdy wszystkie składniki mamy już w misie uruchamiamy mikser i powoli zwiększamy obroty. Całość miksujemy przez około 5-7 minut, w tym czasie masa stanie się puszysta.

Gotową piankę przekładamy do naczynia i wyrównujemy wierzch. Zaczyna się już powoli zsiadać i jest to czas, aby wstawić ją do lodówki na 1-2 godziny, aby stężała do końca. Dla mniej cierpliwych można przyśpieszyć ten  proces używając zamrażalnika. 

Opcjonalnie można udekorować piankę np. polewą z gorzkiej czekolady z dodatkiem owoców.

Gotowa pianka bez dekoracji ma tylko 320 kalorii. W zależności od serka jaki użyjecie zmieni się jej makro.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 320 | BIAŁKO: 20g | TŁUSZCZ: 22g | WĘGLOWODANY: 11g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *