Przygotuj zdrową alternatywę dla pieczywa – keto kanapki, które zrobisz bez dodatku mąki. W środku znajdziesz pyszny ser mozzarella połączony z boczkiem. Zrobisz je dosłownie w kwadrans.
Więcej pysznych przepisów na śniadania na słono lub słodko znajdziesz w moich ebookach – “Przepisy na śniadania keto i low carb”.
Składniki:
100g brokuła
1 jajko
80g tartego sera np. cheddar lub gouda
25g boczku
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
30g sera tartego mozzarella
Przygotowanie:
Do malaksera dodajemy różyczki brokuła, może być świeży lub mrożony ( wtedy trzeba go wcześniej rozmrozić), wbijamy jedno jajko i na końcu dodajemy tarty ser, świetnie sprawdzi się tutaj cheddar lub gouda. Całość wystarczy tylko zmiskować przez chwilę.
¾ masy przekładamy do opiekacza, dociskając do foremek. Układamy dodatki, np. plastry boczku, trochę pasty z suszonych pomidorów co świetnie podkręci smak, następnie posypujemy całość tartym serem mozzarella, uważając aby znalazł się on jak najbardziej w środku. Na końcu wykładamy pozostałą masę brokułowo-serową, przykrywając dodatki.
Gdy mamy już wszystko przygotowane pozostało nam już tylko pieczenie kanapek, co zajmie kilka minut. Upieczone są dosyć miękkie, przekładamy je na kratkę aby chwilę ostygły. W tym czasie lekko stwardnieją. Kroimy je na kawałki i już możemy zjadać. Jak widzicie przepis jest bardzo prosty. Jeśli nie macie opiekacza do kanapek możecie wykorzystać np. gofrownicę lub przygotować nadziewane placuszki na patelni.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 725 | BIAŁKO: 44g | TŁUSZCZ: 56g | WĘGLOWODANY: 10g | WĘGLOWODANY NETTO: 4g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników