
Kremowy, bajecznie prosty w przygotowaniu sernik, który przygotujesz w wersji bez cukru. Idealnie smakuje z dodatkiem czekoladowej polewy.
Składniki:
3 jajka
500g twarogu sernikowego mielonego
wanilia
szczypta soli
2-3 łyżki erytrytolu
Polewa: gorzka czekolada plus masło lub olej kokosowy
Przygotowanie:
Do jego przygotowania będą potrzebne jajka, rozdzielamy je na białka i żółtka. Do żółtek dodajemy twaróg sernikowy już zmielony, trochę wanilii i 2-3 łyżki erytrtolu lub innego słodzika. Miksujemy przez 1-2 minuty, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy je mikserem na puszystą masę.
Teraz wystarczy tylko połączyć obie masy. Do masy serowej dodajemy partiami ubite białka i delikatnie mieszamy. Foremkę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy przygotowaną masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170°C, opcja grzania góra przez około 35-40 minut. Dopiero gdy sernik całkowicie ostygnie można go wyciągnąć z formy, wcześniej może rozwalić. Teraz wystarczy tylko pokroić na kawałki, u mnie wyszło 8 kawałków. Na końcu polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą połączoną z odrobiną masła. Można także użyć oleju kokosowego. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/8 kawałków:
KALORIE: 162 | BIAŁKO: 8g | TŁUSZCZ: 14g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników