
Szparagi pieczone w boczku i parmezanie to przepyszna i aromatyczna propozycja na danie główne lub dodatek do obiadu. Świeże szparagi są zawinięte w kawałki chrupiącego boczku, których smak doskonale uzupełnia delikatność warzyw. Całość jest posypana startym parmezanem, który dodaje wyrazistości i głębi smaku. To proste danie może być idealnym rozwiązaniem na szybki obiad, ale także imponującym dodatkiem do eleganckiego menu na przyjęciu.
Składniki:
500g szparagów
100g boczku
łyżka oliwy z oliwek
20g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, zwracamy uwagę na główki, aby pozbyć się z nic pozostałości piasku, a następnie odcinamy końcówki. W kolejnym kroku bierzemy po 3-4 sztuki i zawijamy w plaster boczku. Powtarzamy czynność, aż wszystkie zawiniemy. Gotowe układamy na blaszce do pieczenia, uważając, aby końcówka boczku była od spodu. Wystające szparagi smarujemy oliwą z oliwek a następnie posypujemy całość startym drobno parmezanem. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 15 minut, aż boczek ładnie się zarumieni. Można również tak przygotowane szparagi ułożyć na grillu. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 607 | BIAŁKO: 32g | TŁUSZCZ: 47g | WĘGLOWODANY: 19g | WĘGLOWODANY NETTO: 11g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników