Szparagi pieczone w boczku i parmezanie, czyli pomys艂 na pyszne i proste danie

szparagi w boczku i parmezanie

Szparagi pieczone w boczku i parmezanie to przepyszna i aromatyczna propozycja na danie g艂贸wne lub dodatek do obiadu. 艢wie偶e szparagi s膮 zawini臋te w kawa艂ki chrupi膮cego boczku, kt贸rych smak doskonale uzupe艂nia delikatno艣膰 warzyw. Ca艂o艣膰 jest posypana startym parmezanem, kt贸ry dodaje wyrazisto艣ci i g艂臋bi smaku. To proste danie mo偶e by膰 idealnym rozwi膮zaniem na szybki obiad, ale tak偶e imponuj膮cym dodatkiem do eleganckiego menu na przyj臋ciu.

Sk艂adniki:

500g szparag贸w

100g boczku

艂y偶ka oliwy z oliwek

20g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, zwracamy uwag臋 na g艂贸wki, aby pozby膰 si臋 z nic pozosta艂o艣ci piasku,聽a nast臋pnie odcinamy ko艅c贸wki. W kolejnym kroku bierzemy po 3-4 sztuki i zawijamy w plaster boczku. Powtarzamy czynno艣膰, a偶 wszystkie zawiniemy. Gotowe uk艂adamy na blaszce do pieczenia, uwa偶aj膮c, aby ko艅c贸wka boczku by艂a od spodu. Wystaj膮ce szparagi smarujemy oliw膮 z oliwek a nast臋pnie posypujemy ca艂o艣膰 startym drobno parmezanem. Wstawiamy ca艂o艣膰 do nagrzanego piekarnika do 180掳C na oko艂o 15 minut, a偶 boczek 艂adnie si臋 zarumieni. Mo偶na r贸wnie偶 tak przygotowane szparagi u艂o偶y膰 na grillu. Smacznego:)

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 607 | BIA艁KO: 32g | T艁USZCZ: 47g | W臉GLOWODANY: 19g | W臉GLOWODANY NETTO: 11g

*MAKRO mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od u偶ytych sk艂adnik贸w



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy si臋 razem wirtualnej kawy

Postaw mi kaw臋 na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *