Szparagi pieczone w boczku i parmezanie, czyli pomysł na pyszne i proste danie

szparagi w boczku i parmezanie

Szparagi pieczone w boczku i parmezanie to przepyszna i aromatyczna propozycja na danie główne lub dodatek do obiadu. Świeże szparagi są zawinięte w kawałki chrupiącego boczku, których smak doskonale uzupełnia delikatność warzyw. Całość jest posypana startym parmezanem, który dodaje wyrazistości i głębi smaku. To proste danie może być idealnym rozwiązaniem na szybki obiad, ale także imponującym dodatkiem do eleganckiego menu na przyjęciu.

Składniki:

500g szparagów

100g boczku

łyżka oliwy z oliwek

20g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, zwracamy uwagę na główki, aby pozbyć się z nic pozostałości piasku, a następnie odcinamy końcówki. W kolejnym kroku bierzemy po 3-4 sztuki i zawijamy w plaster boczku. Powtarzamy czynność, aż wszystkie zawiniemy. Gotowe układamy na blaszce do pieczenia, uważając, aby końcówka boczku była od spodu. Wystające szparagi smarujemy oliwą z oliwek a następnie posypujemy całość startym drobno parmezanem. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 15 minut, aż boczek ładnie się zarumieni. Można również tak przygotowane szparagi ułożyć na grillu. Smacznego:)

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 607 | BIAŁKO: 32g | TŁUSZCZ: 47g | WĘGLOWODANY: 19g | WĘGLOWODANY NETTO: 11g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *