Sycąca Zupa Brokułowa z Kurczakiem Low Carb

zupa brokułowa

Jeśli szukasz pożywnej, kremowej i pełnej smaku zupy mam coś dla ciebie – sycąca zupa brokułowa z kurczakiem. Nie tylko syci na długo, ale także świetnie wpisuje się w dietę niskowęglowodanową. Bez zbędnych węglowodanów, za to z mnóstwem wartości odżywczych!


Składniki:

łyżka masła klarowanego

1 cebula

2 ząbki czosnku

250g filetu z kurczaka

100g zielonej fasolki szparagowej

400g brokuła

100g serka śmietankowego

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, zioła prowansalskie

Pakiet 5 ebooków z przepisami plus video

Ponad 90 pysznych przepisów

Przygotowanie:

Wszystko przygotujemy w jednym garnku do którego dodajemy tłuszcz – może to być np. masło klarowane i gdy będzie już gorące przekładamy do garnka pociętą cebulę. Podsmażamy ją przez 3-4 minuty i dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po kilku sekundach do garnka wkładamy filet z kurczaka, może być w jednym większym kawałku lub kilka mniejszych. Posypujemy go przyprawą do kurczaka, słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Przez kilka minut go obsmażamy. 

Teraz czas na dodatki warzyw- trochę mrożonej fasolki szparagowej oraz różyczki brokuła – może być świeży lub mrożony. Całość zalewamy wodą lub wywarem warzywnym do około ¾ wysokości brokułów., gotujemy pod przykryciem na średniej mocy przez około 15 od momentu zagotowania. 

W kolejnym kroku wyciągamy mięso na talerz a do garnka przekładamy serek śmietankowy, który trochę zagęści nam zupę i nada jej kremowego posmaku. Pod wpływem temp serek się rozpuści a w tym czasie mięso z kurczaka rozdrabniamy za pomocą dwóch widelców na kawałki. Gotowe przekładamy z powrotem do zupy i całość jeszcze ewentualnie doprawiamy. Zupa jest gotowa. Możemy ją już podawać lub dodać do niej jeszcze np. tarty ser czy kawałki awokado

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *