

Jeśli szukasz pożywnej, kremowej i pełnej smaku zupy mam coś dla ciebie – sycąca zupa brokułowa z kurczakiem. Nie tylko syci na długo, ale także świetnie wpisuje się w dietę niskowęglowodanową. Bez zbędnych węglowodanów, za to z mnóstwem wartości odżywczych!
Składniki:
łyżka masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
250g filetu z kurczaka
100g zielonej fasolki szparagowej
400g brokuła
100g serka śmietankowego
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Wszystko przygotujemy w jednym garnku do którego dodajemy tłuszcz – może to być np. masło klarowane i gdy będzie już gorące przekładamy do garnka pociętą cebulę. Podsmażamy ją przez 3-4 minuty i dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po kilku sekundach do garnka wkładamy filet z kurczaka, może być w jednym większym kawałku lub kilka mniejszych. Posypujemy go przyprawą do kurczaka, słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Przez kilka minut go obsmażamy.
Teraz czas na dodatki warzyw- trochę mrożonej fasolki szparagowej oraz różyczki brokuła – może być świeży lub mrożony. Całość zalewamy wodą lub wywarem warzywnym do około ¾ wysokości brokułów., gotujemy pod przykryciem na średniej mocy przez około 15 od momentu zagotowania.
W kolejnym kroku wyciągamy mięso na talerz a do garnka przekładamy serek śmietankowy, który trochę zagęści nam zupę i nada jej kremowego posmaku. Pod wpływem temp serek się rozpuści a w tym czasie mięso z kurczaka rozdrabniamy za pomocą dwóch widelców na kawałki. Gotowe przekładamy z powrotem do zupy i całość jeszcze ewentualnie doprawiamy. Zupa jest gotowa. Możemy ją już podawać lub dodać do niej jeszcze np. tarty ser czy kawałki awokado
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
