
Jeśli marzysz o kakaowym deserze, który jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy, to ten przepis jest dla Ciebie! Ten aksamitny, kakaowy mus nie zawiera cukru, ma idealną konsystencję i dodatkowo wspiera Twoją skórę, włosy i stawy dzięki zawartości kolagenu. To idealny sposób, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia! Możesz go jeść solo, podać z owocami lub posypać orzechami – każda wersja smakuje obłędnie.
Składniki:
200g serka wiejskiego
łyżka oleju mct
1-2 łyżki kakao
2 miarki kolagenu
owoce/ gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Do malaksera dodajemy opakowanie serka np. wiejskiego, następnie trochę oleju mct, kakao 1 do 2 łyżek oraz 2 miarki wybranego przez nas kolagenu. Teraz wystarczy tylko zmiksować całość przez około 30 sekund, aż uzyskamy kremową konsystencję.
Gotowy krem przekładamy do mniejszej miseczki i dodajemy owoce jagodowe, które tutaj świetnie przełamią smak kakao np. borówki, maliny czy kawałki truskawek. Opcjonalnie jeszcze trochę gorzkiej czekolady i gotowe. Efekt to idealnie gładki, delikatny i pełen wartości odżywczych kakaowy mus.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
