
Zobacz jak w bardzo prosty sposób możesz przygotować soczyste kotlety z kurczaka. Z dodatkiem parmezanu oraz pomidorów są pysznym obiadem dla całej rodziny, jak również możesz zabrać je do pracy.
Składniki na 4 porcje:
300g filetu z kurczaka
100g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1 większe jajko lub 2 mniejsze
20g płatków drożdżowych nieaktywnych
30g parmezanu lub grana padano
3 łyżki oliwy z oliwek
60g sosu pomidorowego
30g tartego żółtego sera
sól, pieprz
natka pietruszki lub liście bazylii
Przygotowanie:
Będziemy potrzebować dwóch filetów z kurczaka, które kroimy po pół, tak aby powstały nie za grube cztery kotlety. W kolejnym kroku doprawiamy je solą oraz mielonym pieprzem z obu stron.
Przygotujemy teraz panierkę do obtoczenia filetów. Na talerz wbijamy większe jajko lub dwa mniejsze i dodajemy śmietanę. Mieszamy przez chwilę, aż wszystko ładnie nam się połączy. Na drugi talerz dodajemy płatki drożdżowe oraz tyle samo tartego parmezanu. Chwilę mieszamy i gdy mamy wszystko gotowe przechodzimy do obtoczenia filetów. Najpierw układamy filet w masie śmietanowo-jajecznej, później w masie serowej. Gotowe układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub tak jak u mnie matą silikonową. Skrapiamy filety jeszcze odrobiną oliwy i tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 15 minut. Jeśli macie grubsze kotlety czas należy wydłużyć do 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy je na chwilę. Każdego kotleta smarujemy łyżką do dwóch sosu pomidorowego i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na około 10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub liśćmi bazylii.
Dzięki zapanierowaniu kotletów w jajku i śmietanie kotlety nie wychodzą suche. Jeśli nie macie płatków drożdżowych można użyć więcej parmezanu.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/4 kotletów:
KALORIE: 292 | BIAŁKO: 25g | TŁUSZCZ: 20g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 3.5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników