Pyszna propozycja na śniadanie do pracy lub szkoły, czyli śniadaniowe muffinki jajeczne z pesto z suszonych pomidorów, boczku oraz sera.
Śniadaniowe muffinki
Ilość porcji:
9
porcjiKalorie:
155
kcalCzas przygotowania:
10
minutCzas pieczenia:
30
minutSkładniki na 9 muffinek
100g boczku
9 jajek
sól, pieprz
50g pesto z suszonych pomidorów
30g startego żółtego sera np. Gouda, Cheddar
2 łyżki natki pietruszki
Wskazówki
- Boczek przesmażamy na patelni do ulubionego poziomu chrupkości. Zdejmujemy z patelni i gdy będzie chłodny dzielimy na kawałki.
- Jajka mieszamy z przyprawami, pesto, natką pietruszki oraz pozostałym po smażeniu boczku tłuszczem.
- Na dno foremek do muffinek wykładamy kawałki boczku. Zalewamy masą jajeczną do 2/3 wysokości i posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 30-35 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowe przechowujemy w lodówce.
- Smacznego:)
Video do przepisu
Orientacyjne MAKRO na 1 muffinkę:
- KALORIE: 155 | BIAŁKO: 10g | TŁUSZCZ: 12g | WĘGLOWODANY: 0,9g | WĘGLOWODANY NETTO: 0,8g