Prosty przepis na pyszny obiad, czyli pulpety z fetą w sosie pomidorowym. Gdy wypróbujesz ten przepis na pulpety z fetą, będziesz go robić już często. Podawaj pulpety z ulubionymi dodatkami.
Pulpety z fetą w sosie pomidorowym
Ilość porcji:
3
porcjaKalorie:
1639
kcalCzas przygotowania:
10
minutCzas pieczenia:
30
minutSkładniki
400g mielonego mięsa wołowego
2 łyżki natki pietruszki plus trochę do dekoracji
50g sera feta
ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz
100ml ciepłej wody
Sos:2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
50g cebuli
200g sosu pomidorowego z bazylią
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżka octu balsamicznego
150ml rosołu
30ml śmietanki
Wskazówki
- Mięso połącz z pozostałymi składnikami. Za pomocą dłoni uformuj kuleczki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na około 30 minut, temperatura 180°C.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj sos pomidorowy, przyprawy oraz ocet. Wymieszaj i dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia. Włóż upieczone pulpety i ponownie wymieszaj. Posyp natką pietruszki.
- Smacznego:)
Video do przepisu
Orientacyjne MAKRO:
- KALORIE: 1639 | BIAŁKO: 93g | TŁUSZCZ: 129g | WĘGLOWODANY: 22g | WĘGLOWODANY NETTO: 18g