Prosty przepis na pyszny obiad | Pulpety z fetą w sosie pomidorowym

Prosty przepis na pyszny obiad, czyli pulpety z fetą w sosie pomidorowym. Gdy wypróbujesz ten przepis na pulpety z fetą, będziesz go robić już często. Podawaj pulpety z ulubionymi dodatkami.

Pulpety z fetą w sosie pomidorowym

Ilość porcji:

3

porcja
Kalorie:

1639

kcal
Czas przygotowania:

10

minut
Czas pieczenia:

30

minut

Składniki

  • 400g mielonego mięsa wołowego

  • 2 łyżki natki pietruszki plus trochę do dekoracji

  • 50g sera feta

  • ząbek czosnku

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • 100ml ciepłej wody

    Sos:

  • 2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu

  • 50g cebuli

  • 200g sosu pomidorowego z bazylią

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • łyżka octu balsamicznego

  • 150ml rosołu

  • 30ml śmietanki

Wskazówki

  • Mięso połącz z pozostałymi składnikami. Za pomocą dłoni uformuj kuleczki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na około 30 minut, temperatura 180°C.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj sos pomidorowy, przyprawy oraz ocet. Wymieszaj i dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia. Włóż upieczone pulpety i ponownie wymieszaj. Posyp natką pietruszki.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

Orientacyjne MAKRO:

  • KALORIE: 1639 | BIAŁKO: 93g | TŁUSZCZ: 129g | WĘGLOWODANY: 22g | WĘGLOWODANY NETTO: 18g

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *