W tym filmie dzielę się z Wami przepisem na ciasto marzeń. Wilgotne w środku, z dużą ilością czekolady z delikatną kwaśną nutką na górze – czyli sernikobrownie. Połączenie mocno czekoladowego brownie z sernikiem i malinami, tudzież porzeczkami. Ciasto jest bez mąki a swoją konsystencję zawdzięcza połączeniu czekolady i jajek. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
PYSZNE sernikobrownie z malinami
Ilość porcji:
9
porcjiKalorie:
258
kcalCzas przygotowania:
20
minutCzas pieczenia:
35
minutSkładniki:
100g masła
100g gorzkiej czekolady*
2 łyżki gorzkiego kakao
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki erytrytolu opcjonalnie (mniej lub więcej)
Masa serowa:200g tłustego twarogu
50ml śmietanki
1 jajko
łyżka mąki kokosowej
Dodatkowo 50g malin lub czerwonych porzeczek
*Możesz obniżyć ilość węglowodanów stosując czekoladę bez cukru.
Wskazówki
- Czekoladę rozpuść z masłem, kakaem oraz erytrytolem. Odstaw do przestudzenia.
- 4 jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj. Następnie masę czekoladową wymieszaj delikatnie z ubitą pianą.
- Naczynie do pieczenia 21x21cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej czekoladowe ciasto.
- W oddzielnym naczyniu połącz wszystkie składniki masy serowej, wymieszaj za pomocą blendera lub malaksera. Po łyżce wykładaj na wierzch ciasta czekoladowego. Drewnianym patyczkiem utwórz wzór. Ułóż maliny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30-35 minut.
- Studź przy uchylonym piekarniku. Gdy ciasto zupełnie ostygnie można kroić.
- Smacznego:)
Video do przepisu
Orientacyjne MAKRO na 1 z 9 porcji:
- KALORIE: 258 | BIAŁKO: 10g | TŁUSZCZ: 21g | WĘGLOWODANY: 6g | WĘGLOWODANY NETTO: 4g